Home POLITIKA Vučić: Neću da budem odgovorniji od opozicije za Kosovo

Vučić: Neću da budem odgovorniji od opozicije za Kosovo

SHARE

Gostujući večeras na TV Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da opoziciju poziva na dijalog po pitanju Kosovo jer želi da čuje njihovo mišljenje i da vidi kako bi oni rešili taj problem. Vučić je rekao i da neće da prihvati da bude odgovorniji po tom pitanju od njih.

Vučić je podsetio da je na izborima dobio podršku 80 odsto Srba na Kosovu. Kako je rekao i Srbi sa Kosova znaju da “mi moramo biti realni kako bi oni ostali u svojim kućama”.

– Niko nikoga više neće moći fizički da očisti. Moramo biti realni, racionalni i ozbiljni kada pitam ljude kako ćemo imati srpsku vlast u Mališevu i Štimlju? Najviše volimo sebe da lažemo, javno da lažemo, ovo je istorijsko pitanje, teško da možete i Miloševića da krivite za to. Neki će reći evo ga hoće da prizna nezavisnost Kosova. Ako ostavimo deci nerešeno pitanje, opet će naša deca da se biju jer je pitanje da li će se rešiti za 10, 20 ili 100 godina – rekao je Vučić.

Šef srpske države je naveo da nas sve vreme stopira pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji.

– Predsednik Republike sam dva meseca i za to vreme sam pokazao veliku posvećenost tom poslu, imam platu od 128.000 dinara, moj zadatak je da se odužim narodu. Glasovi su svetinja. Lične političke ambicije sam ispunio, bio sam najmlađi poslanik, ministar, premijer i predsednik. U četiri izborna ciklusa najubedljive u savremenoj istoriji Srbije pobedio. Nemam za šta lično da se borim, moram da vratim narodu za ukazano povrenje –  naveo je Vučić.

loading...

Predsednik Srbije je rekao da je politika Srbije politika slobode, nezavisnosti i suverenosti i da sada razmišlja o nasleđu koje će ostaviti. On je ukazao na bolje stanje u budžetu.

– Od 2005. do 2013. godine izgubljeno 524.000 radnih mesta, od čega oko 300.000 u privanom sektoru. Ovo drastičnog smanjenje nezaposlenosti će uću u udžbenike – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da su njegovi sagovornici u Americi bili odlično pripremljeni i da su znali su da ne mogu sa njim da pričaju vikom, ali da je pritisaka bilo jer interesi SAD i Srbije nisu isti.

– To je slučaj po pitanju Kosova, oni su ga priznali, a Srbija nije i tu se lome koplja – objasnio je Vučić.

Vučić je otkrio da je potpredsednik SAD Majkl Pens imao poziv od senatora Rona Džonsona koji ga je obavestio kako je protekao razgovor sa Vučićem.

– Mi nemamo ozbiljne lobiste. Radim na tome, ali kada ne uložite milione evra u to, onda vam je malena snaga – rekao je Vučić govoreći o prednostima lobiranja.

Vučić kaže da nije mogao da veruje kada je video izjavu bivšeg predsednika Borisa Tadića koji zna da nije ni u čemu sličnom učestvovao kao što je pitanje paljenja američke ambasade.

–Za razliku od njega ja tog dana nisam pobegao u Rumuniju. On je tamo otišao da se dodvori zapadnjacima. Ja sam bio u Beogradu i to je valjda moj greh. On je rekao da Vučić nije ništa uradio da to spreči, a postoji snimak gde ja molim ljude da se povuku – naveo je Vučić.

“Govorio sam da se to ne radi i znao sam kako će to sve da se završi i naravno da je to znao i Boris Tadić”, rekao je Vučić i dodao da su svi želeli da unište njegovu posetu Americi.

Predsedenik Srbije je rekao da su ga pred odlazak u SAD pored optužbi za paljenje ambasade, dočekali i tekst Vuka Jeremića, kao i pisanja o slučaju Bitići.

– To se ne radi, jer se time slabi pozicija Srbije. Pričaj u zemlji šta hoćeš, ali ovo se ne radi – podvukao je šef države uz opasku da su neki “pokušali sve da unište posetu SAD. Nisam se divno osećao zbog odlaska u Vašington. Tresao sam se zbog odgovornosti za ovu zemlju”, dodao je Vučić .

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here