Home DRUŠTVO Šabić: Ugovor sa Fijatom ne sprečava objavljivanje podataka o ulaganju države

Šabić: Ugovor sa Fijatom ne sprečava objavljivanje podataka o ulaganju države

SHARE

 

Povernik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da ugovor koji je Srbija sklopila sa Fijatom sadrži odredbe o poverljivosti, ali i odredbe o odstupanju od poverljivosti, ako to nalaže pravo Republike Srbije. Govoreći o opravdanjima da će Fijat raskinuti ugovor i tražiti veliku odštetu ukoliko ugovor bude objavljen, Šabić je istakao da ta priča uopšte nije tačna i da nema zakona koji bi sprečili odavanje traženih informacija.

“Strani partner komercijalnim ugovorom ne može ugovoriti suspenziju zakona, ovo nije kolonija, ovo je suverena zemlja”, naglasio je poverenik i dodao da Srbija nije kolonija pa da strani investitor suspenduje domaće zakone.

Rodloljub Šabić je gostujući na TV N1  podsetio da je nekoliko godina po potpisivanju ugovoro odlučio po žalbi Verice Barać, a u korist javnosti da se ugovor sa Fijatom objavi, posle čega je ugovor i objavljen ali većim delom zatamnjen.

On dodaje da jedan deo ugovora, a koji se tiče ulaganja stranog investitora, uživa pravo na zaštitu i kaže da to nije sporno. Međutim, pita da li je normalno da građani ne znaju kako se trošio njihov novac i koliko je dato investitoru.

loading...

“Da li je normalno da bude tajno koliko će strani partner dobivati subvencija godinama, koliko srpske zemlje je dobio i kolikog poreza je oslobođe? Sve i kada bi to mogli da opravdamo dobrom namerom, to je kršenje zakona. To vas dovodi i u sukobe sa okruženjem, jer mi smo deo sveta u kojem nije dozvoljeno ugovarati neke aranžmane koji su mimo standarda”, ističe Šabić.

Podseća da je ovo četvrta vlada od potpisivanja ugovora, a da je svaka bila dužna da ga objavi.

On je ukazao i na svojevremeni ugovor JAT-a i Erbasa, koji je takođe bio tajan i veoma „skup“, a čije neobjavljivanje je isto tako pravdano strahom da će nas tužiti za 500 miliona evra.

“Ugovor je posle toga objavljen i jesu li nas tužili? Nisu”, ističe Šabić.

Kada je Fijat u pitanju, Ugovor o kupoprodaju, detalji aranžmana, ulaganja države, devet godina od dolaska italijanskog investitora ne saopštavaju se građanima Srbije.

Ugovor s Fijatom ističe sledeće godine, a pitanje je da li će on biti produžen. Šabić kaže da bi Srbiji produženje tog ugovora dobro došlo, ali da novi ugovor mora da bude dostupan javnosti uz garanciji stranom partneru da će ono što jesu njegovi interesi biti zaštićeno.

Nemam želju da se vratim u politiku

Šabić je rekao da nema ni želju ni volju da se vrati u politiku. Objašnjavajući kako se njegovo ime u medijima našlo među potencijalnim kandidatima za gradonačelnika Beograda, Šabić kaže da je srpska javna scena puna svesno generisanih spekulacija.

On je istakao da inače beogradski izbori nisu izbori u kojima personalna kandidatura odlučuje i da je niz izbornih pitanja mnogo važniji od ove ili one kandidature.

“Biće gradonalenik onaj koji iza koga stane 56 odbornika”, rekao je Šabić.

Izvor: N1/ Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here