Home DRUŠTVO Radnici Fijata pristali da se suzdržavaju od bilo kakvog štrajka u naredne...

Radnici Fijata pristali da se suzdržavaju od bilo kakvog štrajka u naredne tri godine

SHARE

 

Radnici kragujevačkog Fijata prema sporazumu sa rukovodstvom te italijanske fabrike automobila dobili su novi kolektivni ugovor na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

“U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Predstavnci sindikata i rukovodstva Fijata potpisaće sutra u Vladi Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministra privrede Gorana Kneževića, sporazum koji podrazumeva i isplatu bonusa i naknade za prevoz ali i osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju za tehnička merenja činiće članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije. Komisija će početi da radi u septembru 2017. godine.

loading...

Iako je najvljivano povećanje plate od 9, 5 odsto, prema saopštenju Vlade radnici će dobiti ukupno povećanje od 6,7 odsto u skladu sa projektovanom inflacijom u zemlji.

“Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu povećanje će biti 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom)”, navodi se u saopštenju.

Dogovor rukovodstva Fijata i sindikata obezbediće nastavak proizvodnje modela Fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata. Dogovor podrazumeva i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina bonusa biti isplaćena u decembru.

“Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira. Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza”.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće v2018. godine.

“Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje”, saopšteno je.

Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga u kome se došlo do dogovora prihvatljivog za sve, ocenjeno je u saopštenju uz konstataciju da su pregovori sindikata i Fijata koji su počeli 19. jula, uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije, uspešno završeni.

Radnici Fijat Krajsler automobili Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu sa 38.000 na 50.000, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here