Home DRUŠTVO Moguće plaćanje prekovremenog noćnog rada u Fijatu

Moguće plaćanje prekovremenog noćnog rada u Fijatu

SHARE

Pregovori štrajkačkog odbora i menadžmenta Fijata nastavljaju se u ponedeljak

 Kragujevački radnici dobili su od menadžmenta kompanije Fijat zvaničnu ponudu povodom štrajkačkih zahteva, o kojoj će se Samostalni sindikat fabrike, koji je započeo štrajk i vodi pregovore, izjasniti tokom vikenda.

Ovo je danas saopštio Zoran Marković, predsednik sindikata, i najavio da će pregovori u Vladi biti nastavljeni u ponedeljak.

U Beogradu su i u petak uz posredovanje nadležnih u Vladi Srbije nastavljeni, treći dan zaredom, pregovori između Štrajkačkog odbora i menadžmenta kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija o zahtevima zaposlenih. Oni, podsetimo, traže povećanje bruto zarada sa 38.000 na 50.000 dinara (pristaju i na 45.000), isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za 2017. i nadoknadu za prevoz u nestandardne radne dane, kao i reorganizaciju proizvodnje zarad rasterećenja radnika koji, neretko, pored sopstvenih, istovremeno završavaju i više drugih proizvodnih operacija.

I dalje nema detalja o tome da li su se pregovaračke strane oko nekog od ovih zahteva konkretno dogovorile. Prema nekim informacijama, može se očekivati da pregovori budu ubrzo okončani, pošto navodno postoji dobra volja obe strane da do dogovora dođe.

Nakon poslednjeg sastanka saopšteno je da je menadžment Fijata voljan da se formira posebna komisija koja će “imati za cilj da se izvrši analiza svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka”. Radnici kažu da u toj kompaniji već postoji pravilnik koji reguliše proces rada, koji je do pre tri godine, do kada su Italijani vodili fabriku perfektno funkcionisao. Formiranje komisije vide kao kupovinu vremena, zarad nerešavanje problema u proizvodnom procesu, koji za posledicu imaju i povrede na radu. Direktori Fijata obećali su, saznaje se, i da će razmotriti mogućnost plaćanja naknada radnicima za prekovremeni noćni rad. Proizvodnja u Fijatu nakon višednevnog štrajka, od srede se uobičajeno organizuje u dve radne smene. Radnici će raditi još tokom naredne sedmice, a nakon toga odlaze na tradicionalni tronedeljni kolektivni godišnji odmor – “fer agosto”.

Izvor: Danas

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here