Home POLITIKA Šabić: Zašto da podnosim ostavku

Šabić: Zašto da podnosim ostavku

SHARE

Šutanovac, Janković i Tadić još nemaju dogovor o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Beograda

* Nezvanično se među opozicionarima može čuti da bi demokrate mogle imati primedbe na Šabića kao kandidata * Šutanovac: Ovih dana sam na kraćem putu i ne bavim se zlim jezicima

Opozicioni blok – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Pokret slobodnih građana – koji je za sada napravio okvirni plan o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore u Beogradu, još uvek nije postigao dogovor o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika.

Iako se Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nameće kao dobar izbor, čvrst dogovor trojice lidera Dragana Šutanovca, Borisa Tadića i Saše Jankovića još nije postignut, a kako saznajemo iz opozicionih krugova, ozbiljnih razgovora trojice lidera na tu temu još nije bilo.

Nezvanično se među opozicionarima može čuti da bi demokrate mogle imati primedbe na Šabića kao kandidata, ali juče od Šutanovca nismo dobili komentar na priče “zlih jezika”. “Ovih dana sam na kraćem putu i ne bavim se zlim jezicima”, rekao nam je Šutanovac.

Mogućnost da Šabić bude kandidat za gradonačelnika i njegove izjave poslednjih dana o tome uzburkala je političku scenu, pa i vlast. Te je predsednica Skupštine Maja Gojković juče pozvala poverenika da podnese ostavku na tu funkciju i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda. Ona je istakla da zakon ne predviđa da se zaštitnici građana i poverenici bave politikom.

Šabić za Danas kaže da izjavu Gojković shvata kao još jedan pritisak na nezavisnu instituciju.

– Zašto bih ja podnosio ostavku? Na najdirektnije pitanje novinara o mojoj kandidaturi rekao sam da o tome nisam razmišljao. Kako gospođa Gojković zna da čita misli i zna bolje od mene šta sam mislio. Ako je politička izjava komentar zvaničnih rezultata izbora, onda imamo problem. U Zakonu jasno piše da poverenik ne može biti lice koje obavlja funkciju ili je zaposleno u drugom državnom organu ili političkoj stranci. Da hoću, a moj je stav da neću, mogao bih biti, da se našalim, član stranke kojoj pripada gospođa Gojković. Zato ovu njenu izjavu shvatam kao pritisak na rad nezavisne institucije, kaže Šabić.
loading...

Kako dodaje, u vreme kada je Gojković komentarisala njegove izjave medijima, on je bio u Skupštini na sednici Odbora za ljudska prava u kojem većinu čini Srpska napredna stranka.

– U konstruktivnoj atmosferi i bez ijedne primedbe samo razmatrali godišnji izveštaj poverenika. Atmosfera na Odboru i ono što je ona izjavila su paradoksalno suprotne. NJena izjava je ekstremno nekorektna. Skrećem pažnju da gospođi Gojković ovo nije prvi put. Pre nekoliko meseci je davala izjave u kojima je dvostruko uvećavala platu poverenika. Kada se utvrdilo da to nije tačno, ona nije smogla snage ni pristojnosti da se izvini. Sada ne razumem stav gospođe Gojković, zaključuje Šabić.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here