Home DRUŠTVO Malinari i kupinari Srbije prete štrajkom glađu pred Predsedništvom

Malinari i kupinari Srbije prete štrajkom glađu pred Predsedništvom

SHARE

 

Predstavnici proizvođača malina i kupina Srbije doći će u ponedeljak, 24. jula, pred Predsedništvo Srbije i zatražiće prijem kod predsednika Aleksandra Vučića da bi i on rešio problem niskih otkupnih cena, a ako toga ne bude, prete štrajkom glađu, rekao je agenciji Beta predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je naveo da otkupljivači malina nisu ispunili dogovor da podignu otkupnu cenu sa 150 na 160 do 170 dinara po kilogramu.

Da je toga bilo, rekao je on, “probio bi se monopol, posle čega bi smanjena ponuda cenu dizala do 220 dinara za kilogram, a ta cena pokriva troškove i odgovara zahtevima proizvođača”.

“Predstavnici proizvođača malina i kupina doputovaće iz cele Srbije autobusom između 11 i 13 sati pred Predsedništvo i zatražićemo prijem kod Vučića”, rekao je Radović.

loading...

Dodao je da će proizvođači, ako predsednik odbije da razgovaraju o problemu niskih cena malina i kupina, započeti štrajk glađu ispred zgrade Predsedništva.

Proizvođači malina su se na prošlonedeljnom sastanku sa otkupljivačima – vlasnicima hladnjača dogovorili da se cena malina podigne za 10 do 20 dinara, a da posle toga tržište zbog smanjene ponude “pogura” cenu do traženih 220 dinara za kilogram.

Proizvođači su nezadovoljni cenom od 30 do 50 dinara za kilogram kupina i pre dva dana su obustavili berbu.

Prošle godine oni su odustali od branja kupina jer su otkupljivane po 30 dinara, pa je rod propao.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here