Home DRUŠTVO Država povećava udeo u vlasništvu, pa prodaje Galeniku

Država povećava udeo u vlasništvu, pa prodaje Galeniku

SHARE

 

Država Srbija će, nakon konverzije dugova „Galenike“ povećati udeo u vlasništvu te kompanije na 90 procenata nakon čega će raspisati novi tender za prodaju većinskog paketa akcija, javlja N1.

Zoran Pantelić iz sindikata “Nezavisnost” rekao je da će novi tender država raspisati do 1. septembra i da se ovoga puta prodaje većinski kapital kompanije.

Prethodno je država pokušala da nađe strateškog partnera za Galeniku nuđenjem 25 odsto akcija, ali su pregovori koji su vođeni s britansko-ruskim konzorcijumom Frontier-Pharma Petrovax propali.

Naime, Vlada Srbije je u martu poništila postupak privatizacije Galenike, na predlog komisije koja je pregovarala s jedinim ponuđačem za kupovinu udela u toj beogradskoj farmaceutskoj kompaniji.

loading...

Trenutno sudovi odlučuju o 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veledrogerijama. S druge strane, ta kompanija 110 miliona duguje državnim preduzećima, a više od 70 miliona evra bankama koji će nakon konverzije delom biti prebačeni na teret poreskih obveznika.

“Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, ‘Srbijagasa’ i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi preko 90 odsto ukupnog kapitala ‘Galenike'”, saopštava Ministarstvo.

Sa blagim plusom u poslovanju tokom prošle godine, 1.400 radnika “Galenike” čeka novog vlasnika. O tome koje kriterijume on treba da ispuni, nadležno ministarstvo još odlučuje.

Za sada je izvesno da Galenika mora da nastavi proizvodnju, investira i zadrži optimalan broj zaposlenih.

Izvor: Insajder/N1

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here