Home DRUŠTVO Za sada bez dogovora radnika Goše i ministra Kneževića

Za sada bez dogovora radnika Goše i ministra Kneževića

SHARE

 

Predstavnici štrajkačkog odbora Goše iz Smederevske Palanke sastali su se u Vladi Srbije sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, ali dogovor danas nije postignut i pregovaranje će biti nastavljeno sutra u 9 sati.

Na pitanje da li su stavovi Vlade i štrajkača bliži, predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić novinarima ispred Vlade odgovorio je „vrlo malo“.

Predstavnici radnika nisu želeli da otkrivaju koje su opcije sve na stolu, ali jedna od njih je da vlada uradi reprogam duga, prenosi N1.

Ukoliko sutra ne dođe do dogovora od ponedeljka bi moglo doći do radikalizacije štrajka, najavili su članovi štrajkačkog odbora.

loading...

Ukupan dug Goše prema državi je 512 miliona dinara, a direktor kompanije Milutin Šćepanović je pominjao mogućnost reprograma na šezdeset meseci uz stavljanje hipoteke na imovinu i opremu Goše.

Radnici koji četiri dana štrajkuju glađu, nastavljaju protest u krugu fabrike, nakon što im je u sredu uveče u Domu zdravlja ukazana medicinska pomoć.

U znak dobre volje, radnici su doneli odluku da dok traju pregovori obustave blokadu pružnog prelaza na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Podsetimo, radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, koja je u žižu javnosti dospela pošto je radnik te fabrike u martu ove godine izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog stanja, u štrajku su skoro četiri meseca.

Više od 300 radnika Goše već tri godine ne prima redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Radnicima bivši poslodavac, slovačka kompanija ŽOS Trnava, pojedinačno duguje više od 600.000 dinara pojedinačno.

Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

Situacija u Goši se se dodatno zakomplikovala nakon 3. aprila kada su zvanično dobili nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Izvor: N1, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here