Home POLITIKA Rasprava o kodeksu ponašanja poslanika, svađa na sednici Odbora

Rasprava o kodeksu ponašanja poslanika, svađa na sednici Odbora

SHARE

 

Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je danas većinom glasova odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu Kodeksa ponašanja poslanika a raspravu je obeležila oštra polemika predsednika Odbora Aleksandra Martinovića i poslanika Srpske radikalne stranke Nemanje Šarovića koji je posle dve izrečene opomene, napustio sednicu.

Obrazlažući potrebu donošenja Kodeksa ponašanja, predsednik Odbora Aleksandar Martinović kazao je da namera vladajuće koalicije nije da se tim Kodeksom umanjuju prava poslanika.

“Želim da postignemo konsenzus oko Kodeksa ponašanja a ne da ga usvojimo pukom većinom. Namera nije da se donese na brzinu i pošto-poto već da zajedno dođemo do sadržine Kodeksa”, kazao je Martinović.

On je dodao da Kodeks ponašanja narodnih poslanika ne može da suspenduje ono što je definisano Ustavom i zakonima.

loading...

Član Odbora iz SRS Nemanja Šarović ocenio je da ne postoji iskrena želja predsednika tog tela da se Kodeks ponašanja donese konsenzusom.

“Kao što su izglasani poslovnici u korist vladajuće većine, tako će biti i sa Kodeksom. Kako je moguće da želite konsenzus a da predsednik Radne grupe za izradu Kodeksa bude Aleksandar Martinović? Da li tu vidite želju za dogovorom sa opozicijom?”, upitao je Šarović.

On je predložio donošenje Kodeksa koji će zabraniti kako je naveo, “političku prostituciju” i prelaske članova jedne poslaničke grupe u drugu.

Šarović je tokom rasprave nazvao Martinovića “moralnom gromadom, svetionikom političke doslednosti i morala”, posle čega mu je predsednik Odbora najpre isključio mikrofon a potom izrekao dve opomene zbog kako je naveo, “narušavanja dostojanstva Narodne skupštine”.

Poslanik SRS-a Milorad Mirčić ocenio je da izricanje opomena predstavlja “najgoru zloupotrebu” od predsednika Odbora za koga je naveo da ima “potrebu da ulazi u verbalni konflikt sa radikalima”.

Mirčić i Šarović napustili su sednicu po izricanju opomena.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Nenad Milić ocenio je da je “potpuno besmisleno” raditi na Kodeksu ponašanja u ovom trenutku a da je mnogo potrebnije raditi na izmenama Poslovnika kako bi u njega imali poverenja i vlast i opozicija.

“Glavni problem Poslovnika je neselektivna primena od strane predsedavajućeg, uvek na štetu opozicije. Zato predlažem da radimo na Poslovniku koji će pružiti jednake šanse svim poslanicima i sprečiti zloupotrebe predsedavajućeg a da potom radimo na Kodeksu koga bi svi poslanici prihvatili kao nešto svoje a ne nametnuto”, kazao je Milić.

Član Administrativnog odbora iz poslaničke grupe Dveri Srdjan Nogo ocenio je da je svrha Kodeksa da se “još više suze prava poslanika” i upitao šta taj akt definiše što već nije definisano Ustavom, zakonima i Poslovnikom Skupštine Srbije.

Odbor je na današnjoj sednici većinom glasova usvojio i Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka koji prema rečima Aleksandra Martinovića “sprečava politički uticaj na pravosuđe”.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here