Home POLITIKA Vulin: Neutralnost kao dugoročno opredeljenje

Vulin: Neutralnost kao dugoročno opredeljenje

SHARE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas na sastanku sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijem da je naše dugoročno strateško opredeljenje da zadržimo status vojno neutralne države.

S druge strane Srbija je voljna da sarađuje sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa i bezbednosti.

S tim u vezi on je isgtakao da se saradnja sa NATO uspešno realizuje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir.

Svesni smo značaja vaše komande, s obzirom na njene nadležnosti i zonu odgovornosti, koja praktično obuhvata ceo svet, pa smatramo da održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou ima suštinski značaj s aspekta izgradnje mira i stabilnosti u regionu, rekao je Vulin.

Pored saradnje u okviru Partnerstva za mir, na sastanku je bilo reči i o direktnoj saradnji Vojske Srbije i KFOR, koja je na odličnom nivou, što se potvrđuje kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR i veliki broj zajedničkih aktivnosti.

Vulin je zahvalio na ulozi koju Alijansa ima u kontigentu KFOR i naglasio da je reč o jedinoj instituciji koju smatramo odgovornom za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

loading...

Nema vojske na KiM osim KFOR. Ta odgovornost ne može biti preneta na bilo koju drugu instituciju ili organizaciju, pa očekujemo da se i na nivou Alijanse zauzme stav da je neprihvatljiva izmena mandata i transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, kazao je Vulin, prenelo
je Ministarstvo odbrane.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here