Home DRUŠTVO SPORNI NOVI ČLANOVI SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE Jednog optužili za plagijat,...

SPORNI NOVI ČLANOVI SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE Jednog optužili za plagijat, drugi oslobodio radikala koji je Ivanu Dulić zvao “USTAŠOM”

SHARE

Prvi put od osnivanja, Savet za borbu protiv korupcije dobio je nove članove, a da o tome predstavnici tog tela ništa nisu znali. Tek četiri dana nakon odluke Vlade, članovi Saveta dobili su informaciju da će im se pridružiti Vladan Jončić, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, i Edvard Jerin, penzionisani apelacioni javni tužilac u Nišu.

 I sve ovo ne bi bilo toliko čudno da je Savet na neki način učestvovao u njihovom izboru, u najmanju ruku tako što će biti obavešten šta Vlada planira. Ovako, imena kolega koje će im se pridružiti saznali su iz Službenog glasnika.
 Kako za “Blic” Jelisaveta Vasilić, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, ovaj organ je pre dve-tri godine tražio da se izaberu članovi Saveta, jer je radio u prilično “okrnjenom” sastavu”.

“Okrnjeni” sastav

– Ostali smo bez šest članova. Nažalost, neki su preminuli, neki izašli, a za jednog smo mi tražili da više ne bude njegov deo – kaže ona, i navodi da po osnivačkiom aktu koji je donela Vlada Srbije broj članova Saveta treba da bude ukupno 13.

Ona je navela i da je Savet pismeno i usmeno od prošle vlade na čijem čelu je bio Aleksandar Vučić tražio prijem novih članova.

– Čak smo i predlagali predlagali kandidate, ali se nikada ništa nije desilo – kaže ona.

“Preskočen” Savet

Međutim, ipak se desilo da je krajem prošle nedelje Vlada Srbije imenovala Jončića i Jerina bez obaveštenja, konsultacije ili sugestije o tome da su oni uopšte “u igri” za ova mesta.

loading...

Vasilić kaže da je do sada bila takva praksa da Savet uputi predloge Vladi Srbije u vezi sa kandidatima, i da ih ona bira sa tog spiska.

Rešenje o imenovanju

Foto: screenshot Rešenje o imenovanju
– Ovo je prvi put da se ovako nešto desilo – da Vlada i predlaže i bira članove – kaže ona.

Kako ističe, Vlada nije prekršila nikakav zakon, ali je zanimljivo da je Savet potpuno isključen iz ovog procesa.

Kolege penzioneri

Vasilić navodi da su članovi Saveta pogledali biografije svojih novih kolega, ali da im nije potpuno jasno kakva su njihova iskustva u borbu protiv korupcije.

– Obojica su penzioneri. Jedan je u penziju otišao kao kao docent na Pravnom fakultetu, a drugi kao zamenik tužioca – kaže ona.

Mada Jončić i Jerin nisu previše poznata i zvučna imena, obojica su u jednom trenutku bila pod lupom javnosti.

Profesorka Pravnog fakulteta Jasminka Hasanbegović napisala je pre dve godine otvoreno pismo u kojem je svog kolegu Vladana Jončića javno prozvala za plagijat.

Optužbe za plagijat

Kako je tada navela, Jončić je optužen da je plagirao članak Katherine Fallah, stručnjaka za međunarodno pravo i profesora Univerziteta u Sidneju.

Ona je rekla da je plagijat otkrio glavni urednik “Anala Pravnog fakulteta u Beogradu” prof. dr Sima Avramović, zbog čega je rad odbijen za štampu, ali ga je Jončić potom predao časopisu “Pravni život”.

Hasenbegovićeva je zbog njegovog reizbora za vanrednog profesora Pravnog fakulteta podnela ostavku u Veću naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka.

Čin majora

Inače, osim na Pravnom fakultetu, Jončić je predavao na Diplomatskoj akademiji, Vojnoj akademiji, u Centru visokih vojnih škola VJ Višoj medicinskoj školi… Za učešće u odbrani zemlje u ratu 1999. godine je dobio više pohvala, priznanja i unapređen u čin majora.

Mogao bi da bude sporan i izbor Edvarda Jerina za člana Saveta i to zbog odbijanja krivične prijave koju je podnela tadašnja potpredsednica Vlade Ivana Dulić Marković protiv predsednika Skupštine Leskovca Gorana Cvetanovića, jer je nju, njenog oca i brata nazvao ustašama koji su “klali Srbe”.

Jerin, tada okružni tužilac, objasnio je da je prijava odbačena jer “nisu našli da je Cvetanović učinio krivično delo izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti”. Dodao je i da je tužilaštvo uputilo Ivanu Dulić-Marković da podnese privatnu tužbu “ako je nezadovoljna tom odlukom”. Cvetanović je u tom vreme bio član SRS, da bi kasnije prešao u SNS.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here