Home POLITIKA Skupština bira novog zaštitnika, članove Agencije i Fiskalnog saveta

Skupština bira novog zaštitnika, članove Agencije i Fiskalnog saveta

SHARE

 

U Skupštini Srbije danas će biti održana vanredna sednica na čijem dnevnom redu je izbor zaštitnika građana, članova Fiskalnog saveta Srbije i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Narodna skupština razmatraće po hitnom postupku Predlog odluke o izboru Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Odbor je prihvatio predlog vladajuće koalicije da predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić bude izabran za zaštitnika građana.

Na sednici Odbora održanoj 14. jula podršku nisu dobili kandidati opozicije – Ekatarina Marinković, koju je predložila SRS, Vojin Biljić kandidat DJB i aktuelni v.d. zaštitnika Miloš Janković, kojeg  su predložile DS i SDS.

loading...

Prema zakonu, zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih poslanika.

Mandat zaštitnika traje pet godina i ista osoba može najviše dva puta uzastopno da bude birana na tu funkciju.

Kandidat za novog zaštitnika građana Zoran Pašalić je predsednik Apelacionog prekršajnog suda. Dugogišnji je predsednik Gradskog suda za prekršaje. U tom periodu bio je član Skupštine FK Crvena Zvezda, da bi potom postao član Skupštine FK Partizan.

Najavljujući današnju sednicu, predsednica parlamenta Maja Gojković ocenila je da će da će izborom novog zaštitnika građana ta funkcija dobiti smisao.

Skupština Srbije inače već tri godine nije raspravljala o godišnjim izveštajima zaštitnika građana koji su joj blagovremeno dostavljeni.

Rasprava o odabranim kandidatima za članove Odbora Agencije

Na dnevnom redu današnje sednice parlamenta biće i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa lista koje su podneli ovlašćeni predlagači: predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Socijalno-ekonomski savet i novinarska udruženja.

Među predloženim kandidatima za članove Odbora Agencije nije se međutim našla bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero koju su na tu funkciju predložili Zaštitnik građana i Poverenik.

Podsetimo, skupštinski Odbor za pravosuđe je sredinom juna usvojio predloge za nekoliko kandidata, među kojima je bila i Petrović Škero, da bi samo dve nedelje kasnije povukao taj predlog. Iako su kandidata predložile institucije Poverenika i Ombudsmana, a ne pojedinci, Odbor je odlučio da predlog vrati uz obrazloženje da Saša Janković više nije zaštitnik građana.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je da je problem sa kandidaturom Vide Petrović i u tome što ju je kao predsednicu suda Agencija za borbu protiv korupcije kaznila zbog nedostavljanja podataka o imovini.

Činjenica je međutim da je Odbor kojim predsedava Petrović još pre dve godine tražio od Agencije informacije da li su Petrović Škero izrečene mere zbog prikrivanja podataka o imovini. Agencija je odgovorila da je “ tehnički propust” ispravljen, a da pokrenuta mera upozorenja  a priori ne bi trebalo da diskvalifikuje bilo koga.

I pored toga, izbor Škero kao kandidata Zaštitnika i Poverenika nije na dnevnom redu današnjeg zasedanja. Ona je za člana Odbora Agencije predložena 2015. godine

S druge strane, prošle nedelje je u roku od dva dana Odbor usvojio predlog predsednika Aleksandra Vučića da član Agencije bude Miloš Stanković, docent na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije već mesecima ne zaseda jer ima samo dva od potrebnih devet članova. Skupština Srbije dve godine za redom nije razmatrala izveštaje Agencije za borbu protiv korupcije. Duže od tri godine čeka se i na novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcij, koji bi Agenciji mogao doneti veća ovlašćenja.

Bez promena u fiskalnom savetu

Narodni poslanici razmatraće danas i Predlog odluke o izboru članova Fiskalnog saveta, koji je podneo Odbor za finansije. Ovlašćeni predlagači, predsednik Republike, ministar finansija i guvernerka Narodne banke Srbije predložili su da kandidati budu dosadašnji članovi Fiskalnog saveta Pavle Petrović, Vladimir Vučković i Nikola Alitiparmakov.

Predloženi kandidati bili su članovi Fiskalnog saveta koji je izabran 2011. godine, a mandat im je istekao 31. marta ove godine.

Poslanici opozicije uglavnom nisu imali velike zamerke na stručnost predloženih kandidata, ali su negodovali što je Fiskalni savet u tom sastavu, kako su naveli, podržao “katastrofalnu” ekonomsku politiku Vlade Srbije.

Predsednica parlamenta Maja Gojković najavila je da očekuje da se o svim kandidatima vodi objedinjena rasprava.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here