Home DRUŠTVO Radnici Goše koji štrajukuju u Urgentnom

Radnici Goše koji štrajukuju u Urgentnom

SHARE

Četiri radnika Goše koji već tri dana štrajkuju glađu odvedeni su danas u Urgentni centar na zdravstveni pregled, rekao je za Insajder Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora.

Vujičić, koji takođe štrajkuje glađu, napustio je urgentni centar na sopstvenu odgovornost zbog pregovora sa rukovodstvom firme. Kako navodi za Insajder, on i još dva člana štrajkačkog odbora sutra u 10 časova u Vladi Srbije imaju sastanak sa ministrom privrede Goranom Kneževićem.

“Ja sam trenutno u fabrici, a ostale kolege koje su u štrajku glađu su i dalje u urgentnom. Hitna pomoć je došla da nas pregleda znajući da smo tri dana u štrajku. Sutra je zakazan sastanak sa ministrom Kneževićem, videćemo da li ćemo konačno dobiti uspeti da se dogovorimo”, rekao je Vujičić za Insajder, dodavši da ne želi da razgovara o detaljima pregovora dok sve ne bude gotovo.

On je rekao i da će sastanku prisustvovati profesor radnog prava Živko Kulić iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova koji je danas bio u Goši da savetuje radnike.

Podsetimo, radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, koja je u žižu javnosti dospela pošto je radnik te fabrike u martu ove godine izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog stanja, u štrajku su skoro četiri meseca.

Više od 300 radnika Goše već tri godine ne prima redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.
loading...

Situacija u Goši se se dodatno zakomplikovala nakon 3. aprila kada su zvanično dobili nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here