Home POLITIKA Polemika vlasti i opozicije o zaštitniku građana

Polemika vlasti i opozicije o zaštitniku građana

SHARE

 

U Skupštini Srbije u toku je je vanredna sednica na čijem dnevnom redu je izbor zaštitnika građana, članova Fiskalnog saveta Srbije i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Zasedanje je počelo minutom ćutanja zbog smrti narodnog poslanika Srpske radikalne stranke Jova Ostojića.

Narodna skupština razmatra po hitnom postupku Predlog odluke o izboru zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Odlučeno je da se u objedinjenoj raspravi razmotre sve tri tačke dnevnog reda.

Parlament je na početku rada konstatovao ostavku poslanika SPS Branka Ružića, koji je izabran za ministra državne uprave i lokalne samouprave.

loading...

Na početku rasprave opozicija je je kritikovala predlog vladajuće većine za izbor novog zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Prema oceni poslanice Marinike Tepić (Nova stranka), osim što je završio pravni fakultet, nema druge kvalifikacije da se bavi tim poslom. Ona je navela da je biografija Pašalića ima osam strana, od čega se na više od tri strane navodi njegovo učešće na seminarima i konferencijama.

Istakla je i da se on nikada nije bavio oblastima kojima bi trebalo da se bavi kao zaštitnik građana, i istakla da apeluje na predlagače da razmisle o svom predlogu i povuku ga.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, smatra da je sednica je nastavak urušavanja institucija.

“Kandidat za zaštitnika građana je kontroverzna ličnost. Od vremena studiranja, pa prelaska iz Zvezde u Partizan, može se reći da je preletačević”, rekao je Živković.

Prema njegovim račima, kandidati za Odbor Agencije za borbu protiv korupcije su takođe diskutabilni, a jedino što će Nova stranka podržati jeste izbor članova za Fiskalni savet koji, kako je rekao Živković, svoj posao rade kako treba.

I Maja Videnović, poslanica Demokratske stranke, smatra da Pašalić ne ispunjava uslove da bude zaštitnik građana, jer nema, kako je rekla, ni zapaženo (kao što zakon traži) bi bilo kakvo iskustvo sa zaštitom prava građana.

Predstavnici vladajuće koalicije osporavali su navode opozicije, tvrdeći da će će Pašalić “u svakom pogledu biti bolji ombudsman od prethodnog”.  Tako, Marijan Rističevic smatra da je Pašalić pomak u odnosu na bivšeg ombudsmana.

“Bivši je imao je lovačke priče, džipove, automobile… i jedini koga je zaštitio je on sam. Moja preporuka novom zaštitniku je da radi sve suprotno od Jankovica. Ko god da bude zaštitnik biće bolji od njega “, rekao je Rističević

Na dnevnom redu današnje sednice parlamenta biće i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa lista koje su podneli ovlašćeni predlagači: predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Socijalno-ekonomski savet i novinarska udruženja.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here