Home DRUŠTVO U Hrvatskoj povređeno 80 vatrogasaca, NATO pomaže u gašenju u Crnoj Gori

U Hrvatskoj povređeno 80 vatrogasaca, NATO pomaže u gašenju u Crnoj Gori

SHARE

 

Požari koji su buknuli duž crnogorske obale i Dalmacije trenutno su pod kontrolom, a crnogorske i hrvatske vlasti rade na sprečavanju njihovih širenja.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Splitu da je požar na području od Omiša do Splita u najvećoj meri pod kontrolom, a da se tamo gde još ima potrebe gasi i lokalizuje.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da su od jutros, posle smirivanja bure, na požarišta poslata dva kanadera.

Plenković je rekao i da za sad nije potrebna medjunarodna pomoć u gašenju požara.

loading...

Požar na poluostrvu Luštica trenutno ne ugrožava objekte i stanovništvo, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ne isključuje potrebu evakuacije stanovništa naselja Zabrđe kod Obosnika, saopšteno je jutros iz tog ministarstva.

Požar koji je zahvatio 15 kilometara površine razbuktao se juče, zbog čega je juče ujutru evakuisano preko 100 turista i meštana Luštice, a Crna Gora zatražila međunarodnu pomoć.

Oluja na Halkidikiju

Zbog jakih padavina praćenih olujnim vetrom evakuisano je na desetine ljudi, neki hoteli su poplavljeni, a stotine automobila su završile pod vodom ili u blatu.

Odroni na putevima, bujice, prevrnuti automobili koje nosi voda, potopljene kuće, apartmani i radnje su paralisale ovaj deo Halkidikija, a šteta se još procenjuje.

Prema navodima podgoričkih “Dnevnih novina”, NATO će pomoći Crnoj Gori u gašenju požara slanjem kanadera.

Po rečima načelnika Službe zaštite i spasašavanja iz Tivta Zorana Barbića požar je jutros manjeg inteziteta, jer je vetar prestao da duva.

“Radimo sve što možemo da požar stavimo pod kontrolu. Na terenu su neprestano vatrogasci, vojska , dobrovoljci”, rekao je Barbić medijima.

U Crnoj Gori trenutno su aktivni požari na teritoriji opština Podgorica, Cetinje, Danilovgrad i Nikšić, i svi oni su pod kontrolom.

Vatrogasci su u više navrata do sada izrazili sumnju da su požari podmetnuti.

Oko 80 osoba, među kojima najviše vatrogasaca, lakše je povređeno u požarima.

“Svi povređeni su većinom vatrogasci, nešto malo ima i civila. Uglavnom se radilo o prekomernom udisanju dima i lakšim opeklinama ruku i nogu”, rekao je direktor županijske Hitne medicinske pomoći Leo Luetić, prenela je agencija Hina.

Mediji navode da je požar u zaleđu od Omiša do Splita uništio 4.500 hektara borove šume, maslinika, niskog rastinja, trave i makije, ali i više kuća, vozila i poslovnih objekata.

Policija je navela da još ne može da govori o uzrocima požara, iako meštani sumnjaju da su požari podmetnuti s obzirom na to da je gorelo na oko 20 mesta.

“Tek kada požar bude ugašen, na jestu događaja može biti obavljen uviđaj koji bi trebalo da pokazaže koji je uzrok tog požara. Do tada ne možemo govoriti o njegovom nastanku. Policija radi po dojavama građana, a jesu li one tačne pokazaće se uskoro”, odgovorila je Ana Čepić iz splitske policije na pitanje agenicije Hina.

U Splitu se održava sastanak Kriznog štaba na koji je jutros stigao premijer Andrej Plenković. Očekuje se i dolazak predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: Beta, B92,Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here