Home POLITIKA KO SU KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA PRESTONICE Oni bi da se bore za...

KO SU KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA PRESTONICE Oni bi da se bore za Beograd

SHARE
Foto: RAS Srbija

Počele su pripreme za beogradske izbore, a pitanje koje izaziva najveću pažnju je ko će biti kandidati za gradonačelnika prestonice. Do sada su samo Aleksandar Šapić i Čedomir Jovanović obelodanili da će ući u trku za prvog čoveka Beograda, moguće je da sreću okuša i jedan bivši gradonačelnik, a nije isključeno da na njima učestvuje i jedna poznata nestranačka ličnost. Ipak, najveća misterija je ko će biti kandidat najveće stranke SNS-a i da li će ga podržati socijalisti.

 Početkom sledeće godine biće održani redovni izbori u Beogradu, a trku za gradonačelnika, koja važi za drugu najjaču funkciju u zemlji, neće trčati većina lidera stranaka, niti aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, koji je na tu poziciju došao kao kandidat naprednjaka.
 I upravo tu leži najveća nepoznanica – koga će lider SNS Aleksandar Vučić odrediti kao potencijalnog naslednika Malog i da li će vladajuća većina na republičkom nivou imati jednog kandidata za gradonačelnika ili će SPS, kao i do sada, kandidovati nekog svog funkcionera.
Nikola Selaković
Foto: O. Bunić / RAS SrbijaNikola Selaković
Goran Vesić
Foto: P. Dimitrijević / RAS SrbijaGoran Vesić

Mnogo veća gužva je na strani opozicije, koja sasvim sigurno neće izaći na izbore u dve kolone, što je bio prvobitni cilj. Kako sada stvari stoje, biće bar pet opozicionih kandidata za prvog čoveka Beograda.

Aleksandar Šapić
Foto: Dejan Živančević / RAS SrbijaAleksandar Šapić
Čedomir Jovanović
Foto: Zoran Lončarević / RAS SrbijaČedomir Jovanović
Dragan Đilas
Foto: Đ. Kojadinović / RAS SrbijaDragan Đilas

Đilas bi drugim opozicionim kandidatima ozbiljno mogao da pomrsi račune, budući da je, po mnogima, ostavio veliki trag kada je reč u rukovođenju prestonicom i rezultatima koje je ostvario. Ipak, on još nije doneo konačnu odluku da li će učestvovati na izborima.

Rodoljub Šabić
Foto: Dušan Milenković / RAS SrbijaRodoljub Šabić
Sreto Malinović
Foto: P. Dimitrijević / RAS SrbijaSreto Malinović

Malinović se učlanio u DS kao podrška Draganu Šutanovcu, a procena je da bio bio dobar izbor, jer može dobrim delom da uđe i u biračko telo naprednjaka jer kombinuje i patriotsku i proevropsku notu u svojim stavovima.

Tamara Tripić
Foto: Z. Ilić / RAS SrbijaTamara Tripić

Međutim, nije isključeno da kandidat za gradonačelnika na kraju ipak bude neko treći, jer se pitaju i potencijalni koalicioni partneri, a to su u ovom slučaju Saša Janković i Boris Tadić.

Saša Radulović
Foto: O. Bunić / RAS SrbijaSaša Radulović

DJB je inače u Beogradu imao najjače uporište svojih birača tokom 2016, ali im je popularnost značajno opala od početka godine, što se najbolje moglo videti na predsedničkim izborima, na kojima je Radulović osvojio svega 1,4 odsto glasova.

loading...

Izvesno je i da će kandidat za gradonačelnika ispred SRS-a biti Miljan Damjanović, a čeka se da još neki pokreti donesu odluku o učešću u izbornoj trci.

Ljubiša Beli Preletačević
Foto: D. Milenković / RAS SrbijaLjubiša Beli Preletačević

Ne zna se ni kako će Vuk Jeremić učestvovati na beogradskim izborima, da li samostalno ili u koaliciji, ali je sigurno da on neće biti kandidat za gradonačelnika. Spekuliše se da o učešću u izbornoj trci pregovara sa Sašom Jankovićem, ali i sa krajnje desnom opcijom – pokretom Dveri.

( Izvor: Blic/ Nataša Latković)

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here