Home POLITIKA VULINOV HVALOSPEV Ponosan sam na Vučićevo ponašanje u Vašingtonu, Jeremić napravio NEGATIVNI...

VULINOV HVALOSPEV Ponosan sam na Vučićevo ponašanje u Vašingtonu, Jeremić napravio NEGATIVNI TEKST

SHARE
Foto: Rajko Ristić / RAS Srbija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da je za predsednika Aleksandra Vučića napravljena “negativna priprema” u Vašingtonu kako bi promenio svoju politiku agendu i kaže da je veoma ponosan na to kako se predsednik ponaša u američkoj prestonici.

  Ta priprema je napravljena prvo tekstom Vuka Jeremića u Vašington postu u kome je za Vučića rečeno da je diktator, a Srbija nedemokratska, a zatim napadima iz američkog Kongresa – objasnio je on.
 Vučić je međutim, “bez trunke straha je izašao i rekao ono što je istina i na najbolji mogući način branio poziciju Srbije i našeg naroda.

– Iskreno sam ponosan na njega, tako se ponaša predsednik Srbije – ocenio je Vulin gostujući na Pinku.

Prema njegovim rečima, raniji predsednici bi se obično kada odu u neku drugu zemlju vraćali “sa promenjenom pameću sa tuđim idejama, tuđim interesima” a Vučić je, “otišao kao srpski predsednik i vratiće se kao srpski predsednik”.

Povezane vesti

Rado Vulin ide u vojnike

Kako je Vulin hteo da ratuje 1999. ako nije služio vojsku?

Vulin: Oslobođen sam vojske zbog lošeg vida

ŠTA ĆE NAM MINISTAR? Vulin ima pet državnih sekretara i sedam pomoćnika 

Ministar odbrane očekuje da će SAD na to da reaguju sa poštovanjem jer, kako kaže, dolazi “jedan hrabar čovek koji ima podršku svog naroda i vodi razumnu, mudru politiku poltiku koja nas ne sukobljava”.

– Srbija oko sebe ima vrlo nemirne susede, dosta nestabilnu situaiciju u čitavom okruženju i predstavlja jedinu stabilnu zemlju koja deluje kao umirujući faktor na sve ostale – dodao je on.

loading...

Na pitanje da li Srbija ide u EU ili će nastaviti da “flertuje” sa Rusijom on je odgovorio da će se Beograd ponašati u skladu sa interesima Srbije, jer se izborio za to pravo.

“Niko nema razloga da sumnja u našu neutralnost”

Prema njegovim rečima, odbrambena industija je moćna, sačuvana i sada se značjano razvija, a vlada je još dok je njome predsedavao Vučić odredila 50 miliona evra direktne pomoći odbrambenoj industriji Srbije koja će ostati u našem vlasništvu.

On je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja, sa čim su upoznati njeni partneri i na Istoku i na Zapadu, a da će politika koju je formulisao vrhovni komandatnt vojske i predsednik Srbije Vučić neće menjati.

– Niko nema razloga da sumnja u našu neutralnost – rekao je Vulin komentarišući izjavu američkog kongresmena Engela da Srbija ne želi da se priklujuči NATO, ali nastavlja da se naoružva u saradnji sa Rusijom.

Vuli je ukazao da je kada se pogleda odnos aktivnosti Srbije sa predstavnicima ODKB, NATO i oružnaih snaga SAD, uočljivo da je broj aktivnosti sa uslovno rečeno zapadnom strana sveta daleko veći, skoro četiri puta veći nego sa istokom.

– Mi smo vrlo izbalansirani i vrlo vodimo računa da naše parnetere i na istoku i na zapadu upoznajemo sa nasosm politikom, da im jasno stavimo do znanja da smo mi vojno neutralni, da nećemo da učestvujemo u sukobima velikih – rekao je on.

Srbija je raspoložena za saradnju sa svima, ali će se, dodaje, naoružavati gde može, kako može i kako joj odgovara.

– Vojska ima razloge zašto nabavlja određeno oružje. Ipak smo vojska koja je u tehničkom smislu nasledila JNA, a JNA je bila naoružana po sovjetskom modelu. Daću vam primer da naši, hrvatski susedi još uveki imaju avione Mig-21, to je sovjetski avion, dakle svi mi na prostoru bivše SFRJ smo nasledili takvu tehniku i shodno tome se i razvija naše dalje naoružanje -rekao je Vulin.

Neprihvatljiva pohvala za “Oluju”

Komentarišući pohvale koje je američkim ministar odbrane Džejms Matis uputio operaciji Oluja, u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske, on je primetio da bi, da je bilo ko ikada pohvalio neku akciju u kojoj je izvršeno etničko čišćenje nad nekim drugim narodiom, čitav svet ustao i rekao da je to neprihvatljivo.

– A kada kažete da je sjajno što je postojala jedna vojna akcija posle koje Srbi više ne žive na svojim ognjištima, posle koje se 250.000 Srba više se nije vratilo u Hrvatsku, posle koje je ubijeno nekoliko hiljada civila kažete, to ne moze da bude dobro – naveo je on.

Na pitanje o najavama formiranja vojske Kosova on je rekao da je to pitanje jasno definisano Rezolucijom SB UN 1244 po kojoj je jedina oružana snaga na prostoru KiM KFOR.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here