Home DRUŠTVO Sukob dva sindikata u Fijatu: Pritisak na radnike ili informisanje radnika

Sukob dva sindikata u Fijatu: Pritisak na radnike ili informisanje radnika

SHARE

 

Radnici prve smene Fijata u Kragujevcu nakon današnjeg glasanja odlučili su da nastave štrajk, a za sredu su najavili radikalizaciju štrajka, kada će blokirati ulaz u fabriku. U toku je glasanje druge smene, a u 18 časova će štrajkački odbor održati konferenciju za štampu.

Ipak, sukob između sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata koji je pokrenuo štrajk i upravlja štrajkačkim odborom i dalje traje.

Zoran Stanić, poverenik sindikata  Nezavisnost u Fijatu koji je prošle nedelje izbačen iz štrajkačkog odbora, tvrdi za Insajder da aktivisti Samostalnog sindikata pre glasanja ubeđuju ljude da prekinu štrajk, dok pričaju suprotno na informativnim razgovorima kada su svi radnici na okupu.

„Celo jutro predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković i njegovi aktivisti ubeđuju ljude da prekinemo štrajk. Međutim, kada su svi radnici okupljeni i kada se glasa Marković se vrati na staru priču o tome da nas i Vlada i poslodavac ignorišu,“ kaže Stanić za Insajder.

loading...

On je dodao da je štrajkački odbor hteo da organizuje glasanje radnika o daljim koracima putem glasačkih kutija, ali je taj predlog odbijen, pa se glasalo podizanjem ruke.

Takođe, Stanić je najave da će Fijat napustiti Srbiju ukoliko se štrajk nastavi, ocenio kao „smešne“, ističući da za takve zaključke „nema ekonomske logike“.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković negira optužbe Stanića da on i članovi Samostalnog sindikata ubeđuju radnike da prekinu štrajk.

„Mi smatramo da radnici treba da imaju sve informacije koje mi imamo i koje dobijamo od Vlade. Radnik mora da zna šta su gubici, a šta benefiti iz ove situacije i mi želimo da oni imaju celokupnu sliku. E sad, ako to neko oseća kao pritisak, to je njegova lična stvar,“ kaže Marković za Insajder.

On dodaje i da je predstavnik Nezavisnosti Zoran Stanić zbog sličnih tvrdnji i izbačen iz štrajkačkog odbora.

Štrajk u FCA počeo je 27. juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza. Ipak, poslodavac odbija da uđe u pregovore sa radnicima uprkos tome što to propisuje Zakonu o štrajku.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da u Ministarstvo privrede i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem koju Štrajkački odbor firme Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu kaže da je uputio u petak, 14. jula.

On je rekao da bi štrajk trebalo da se prekine što pre jer je to u interesu svih, a Vlada Srbije je tu da radnike i poslodavca “dovede za sto”.

Krajem prošle nedelje, Ministarstvo privrede Srbije je predložilo štrajkačima protokol koji su oni odbacili pošto je Štrajkački odbor ocenio da je to bio predlog za prekid štrajka, a ne za pregovore, te je Vladi ponudio svoju verziju u petak.

Izvor: Insajder, N1

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here