Home DRUŠTVO Đorđević: Ne postoje garancije da se slučajevi nasilja neće ponoviti

Đorđević: Ne postoje garancije da se slučajevi nasilja neće ponoviti

SHARE

 

Ni brojne promene, ni nova zakonska rešenja, niti kažnjavanje odgovornih ne može biti garancija da se slučajevi nasilja u centrima za socijalni rad neće ponoviti, zaključak je današnjeg sastanka između ministra za rad i socijalnu politiku Zorana Đorđevića sa direktorima centara za socijalni rad iz cele Srbije. Sastanak je održan kako bi se pronašli načini da se isprave nedostaci koji su doveli do nedavnih ubistava u centrima za socijalni rad u Rakovici i na Novom Beogradu.

Nakon ubistva žene pred troje maloletne dece u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu, ministar Đorđević naložio je inspekcijski nadzor ovog centra, a zatim i predao Trećem osnovnom tužilaštvu izveštaj o tome. Kako kaže, nije posao ministarstva da određuje da li je bilo krivične odgovornosti zaposlenih u centru.

Odgovarajući na pitanja Insajdera nakon današnjeg sastanka sa direktorima centara za socijalni rad i predstavnicima sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti, Đorđević je naveo da je Ministarstvo obavezno da tužilaštvu dostavi izveštaj, bez obzira na to da li ima krivične odgovornosti zaposlenih ili ne.

’’Mi govorimo o tome da li je bilo propusta u radu, a tužilac uzima sve ostale aspekte i u svojoj istrazi kasnije radi svoj posao i govori da li ima elemenata za krivičnu prijavu ili ne’’, rekao je Đorđević.

loading...

Kako je rečeno agenciji Beta, Komisija je konstatovala određene propuste u ostvarivanju stručnih procedura, među kojima su i nepotpune procene činjenica bitnih za obim zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i izostanak odgovarajuće komunikacije između različitih institucija.

Komisija je, kako je saopšteno, naložila direktoru ovog Centra da utvrdi odgovornosti rukovodioca odeljenja Novi Beograd i svih stručnjaka koji su bili neposredno angažovani u predmetu porodice ubijene žene, i u roku od 30 dana treba da izveste Ministarstvo.

U toku je i vanredni inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad u Rakovici, gde je pre nekoliko dana muškarac ubio svoju ženu i dete. Izveštaj ovog nadzora još uvek nije gotov.

Odgovarajući na pitanje ko nije dobro radio svoj posao pa je došlo do ovakvih situacija, ministar nije naveo konkretnu instituciju, već je rekao da je mukotrpan posao doneti dobar zakon, a njime i suštinsku promenu.

’’Nekada možete da napišete najbolji zakon, da on bude sa najboljom namerom, a tek u primeni vidite, možda posle godinu-dve, kakvo je podešavanje potrebno’’, rekao je Đorđević.

Govoreći takođe o odgovornosti za nedavna ubistva, predsednica sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Mirjana Veljović rekla je da se ne slaže da za propuste u radu treba da disciplinsku ili krivičnu odgovornost snose zaposleni u centrima.

’’Nažalost, svi možemo da pogrešimo, pogotovo kada mnogo radimo. Propusti će se sigurno naći pored toliko kompleksne problematike. Ali ostavićemo to organima koji se time bave’’, dodala je Veljović.

Međutim, zastupnik Asocijacije centara za socijalni rad Srbije i direktor Centra za socijalni rad Pančevo Zoran Albijanić rekao je da zaposleni u centrima ne beže od odgovornosti.

’’Ali celokupna javnost mora da shvati da u ovome ne učestvuje samo socijalna zaštita, već da su ovde uključeni i tužilaštvo, sudovi, policija… Prema tome, ponekad se sve obruši na najslabiji sistem gde nas ima najmanje, a i po uticaju smo najslabiji’’, naveo je Albijanić.

Odgovarajući na novinarska pitanja o tome koje će mere ministarstvo najpre preduzeti da bi se sprečili incidenti ubuduće, ministar Đorđević je rekao da će od sledeće sedmice predložiti sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava, jer su one osnivači centara za socijalni rad. Kako navodi, one i odlučuju o eventualnim merama i odgovornosti koje radnici snose zbog propusta.

Kao dodatnu meru, ministar je naveo prisustvo policajaca i obezbeđenja.

Pored svih izmena koje planiraju, Đorđević je rekao da ne postoje garancije da se ovakvi slučajevi neće ponoviti.

Izvor: Insajder, Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here