Home DRUŠTVO Nekadašnji gigant u proizvodnji obuće prodat je po ceni 1.700 PARI CIPELA,...

Nekadašnji gigant u proizvodnji obuće prodat je po ceni 1.700 PARI CIPELA, a sada je problem dug od 23 MILIONA DINARA koji niko neće da plati

SHARE
Foto: branko pantelic / EPA

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije odbio je nedavno da otpiše dug za struju Industriji obuće Beograd u iznosu od 23 miliona dinara, saznaje „Blic”.

 Reč je o višegodišnjim neplaćenim računima koje je država preuzela na sebe prilikom prodaje ovog nekada najvećeg giganta u Evropi, čijih je 70 odsto kapitala prošle godine postalo vlasništvo beogradske privatne kompanije „Uno”. Ta firma je ovu nekada moćnu fabriku, koja je zapošljavala više od 3.000 radnika, platila samo 176.100 evra, što je otprilike 1.700 pari cipela koje koštaju od po 100 evra.
 Tako je dug ostao jer Nadzorni odbor EPS-a nije želeo da donese odluku bez dodatnih razjašnjenja od Ministarstva privrede. Motiv za ovakav postupak članovi su našli u nejasnoćama koje su postojale u zahtevu, ali i u tome što je kapital ove kompanije država prodala po ceni koja je bila niža od njenog duga za struju!

Izvor „Blica” iz EPS tvrdi da je ovakav postupak NO presedan.

– S obzirom na izuzetno nisku cenu, za koju je novi vlasnik dobio pogone Obuće Beograd, NO je smatrao da je država trebalo da bar deo tog duga prevali na njegova leđa. Reč je neplaćenoj struji ove kompanije od 23 miliona dinara koja je trebalo da se otpiše. Dug je ovoj firmi već jednom bio otpisan, i to u iznosu od 3,8 miliona dinara, pa je ovaj zahtev za Nadzorni odbor bio neprihvatljiv. Zbog toga su zatražili od Ministarstva privrede da im dostavi dodatno obrazloženje po kom osnovu treba da se izbrišu neizmireni računi za struju – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da EPS više nije ni u stanju da tuđa dugovanja tovari sebi na leđa.

– EPS ne može više da bude korpa u kojoj će tuđi dugovi da se reciklliraju. Mi razumemo da država mora da nađe način kako da proda firme koje godinama tavore, ali ne razumemo da se ne vidi da se tim potezima urušava kompanija koja je srce cele Srbije. Otpisi dugova državnih preduzeća Elektroprivredi Srbije koštaju više stotina miliona evra poslednjih godina, a od tih para EPS je mogao da izgradi neko svoje novo postrojenje. Posebna je priča što zbog ovih poteza kompaniju kritikuje i MMF, ali i Svetska banka. Oni tvrde da smo mi tempirana bomba srpskih finansija, ne želeći pritom da uđu u suštinu i vide da je taj EPS sve tuđe gluposti stavio sebi na vrat. Dobro je da uopšte postoji, jer pored niske cene struje, na vrat mu se trpaju i tuđa dugovanja. Zato je NO naložio rukovodstvu da u dogovoru sa Vladom zaustavi ove procese jer kompanija nije više u stanju da ih izdrži – kaže naš izvor.

Da otpis dugova nije po volji članovima Nadzornog odbora, može se naslutiti i iz izjave predsednika ovog tela Branka Kovačevića.

loading...

– EPS će biti uspešniji kada država prestane da upravlja ovim javnim preduzećem. Sada mora da je sluša i da ima najnižu cenu struje i oprašta dugove firmama koje su procesu privatizacije – kaže Kovačević, koji nije želeo da komentariše konkretne slučajeve.

Iz pravne službe Nadzornog odbora indirektno su potvrdili saznanja „Blica”.

– Zahtev za otpis duga Industriji obuće Beograd je razmatran, ali odluka nije doneta jer je zatraženo mišljenje Ministarstva privrede da li je EPS Distribucija u obavezi da primeni zaključak Vlade o otpisu dugova ovoj kompaniji u iznosu od 22,7 miliona dinara – rečeno nam je u pravnoj službi NO.

Struja otpisana Železnici, rafineriji, smeštaju za izbeglice…

IZ EPS su nam rekli da u slučaju otpisa dugova oni postupaju po zaključcima Vlade Srbije.

– U 2017. godini otpisan je dug Železnica Srbije od pet milijardi dinara. Septembra 2015. godine otpisana su potraživanja od kupca Rafinerija nafte Beograd od 2,23 miliona dinara. U skladu sa Zakonom o privatizaciji, otpisano je 3,76 miliona dinara duga AD Industrije obuće Beograd, kao i u slučaju kupca „7. jula” iz Siriga gde je otpisano 638.000 dinara. Krajem 2016. godine, otpisano je i 7,5 miliona dinara duga Kolektivnom centru za smeštaj izbeglica u Smederevu – kažu u PR službi EPS.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here