Home DRUŠTVO Ministarstvo: Situacija u Fijatu može imati posledica po celu Srbiju

Ministarstvo: Situacija u Fijatu može imati posledica po celu Srbiju

SHARE

Ministarstvo privrede trvdi da podržava radnike FIAT-a

 Ministarstvo privrede je saopštilo da su na “raspolaganju Štrajkačkom odboru i radnicima FIAT-a 24 časa svakoga dana u nedelji” kao i da su u razgovorima sa Štrajkačkim odborom, kao i predsednica Vlade Srbije u više navrata insistirali na razgovoru svih interesnih strana.

Ministarstvo tvrdi da podržava radnike da se sva pitanja koja smatraju važnim otvore. Ministarstvo navodi da i pored predloga da se reši prevoz radnika u večernjim časovima, uvođenja bonusa efikasnosti i predloga o poveaćnju plata Štrajkački odbor FIAT-a jedino insistira da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku, u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Ministarstvo je apelovalo na predstavnike radnika i radnike u kragujevačkom Fijatu da budu “svesni posledica koje može da ima sve ovo što se u protekle dve nedelje dešava, pre svega, za Fijat, za grad Kragujevac i celu Srbiju”.

“Bojimo se da kretanje u ovom pravcu može imati velike posledice za celu Srbiju, uključujući i kooperante i druge firme koje sarađuju sa Fijatom, kao i da se ovako šalje neozbiljna poruka svim potencijalnim investitorima. Podsećamo da su u toku razgovori sa 53 projekta koji su vredni preko milijardu evra”, navodi se u saopštenju Vlade.

Proizvodnja bi mogla da se izmesti u Poljsku

Ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj rekao je da bi dijalog zaposlenih i rukovodstva “Fijata” trebalo da se obavi što pre, a komentarišući medijske napise da bi “Fijat” mogao da ode iz
Srbije, rekao je da bi proizvodnje modela “fijat 500L” mogla da se izmesti u Poljsku, za koju kaže da je jedna od zemalja koje se najbrže razvijaju.

loading...

Gostujući u Dnevniku RTS, Krulj je rekao da svako odustajanje od dijaloga u “Fijatu” ne nosi poruku dobru za bilo koga.

Izbegavanje dijaloga, kako je rekao, je generisanje problema i postavlja pitanje “ko zapravo dobija odustajanjem od pregovora”.

Prema njegovim rečima, zna se ko gubi odustajanjem od razgovora – radnici, Grad Kragujevac, cela Srbija. Sve to, smatra on ,utiče na spoljnotrgovinsku razmenu Srbije jer “Fijat” učestvuje u BDP u velikom procentu.

“Više je nego jasno da je Vlada zauzela stav po nekim bitnim pitanjima. Razgovarali su i sa premijerkom Brnabić, a imamo i dogovor sa Kragujevcom i normalno je da se uđe u bonus
efikasnosti koji je vlada ispregovarala – što se više prodaje, više za one najbolje”, naglasio je Krulj.

Kolektivni ugovor, rekao je on, štiti i firmu i zaposlene. “Mislim da je bitno što kolektivni ugovor garantuje radna mesta. Ključno pitanje je zašto prekidati dijalog”, ističe Krulj.

Povećanje zarada ostaje kao mogućnost, ali to, zavisi od tržišnih uslova, rekao je Krulj.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here