Home POLITIKA Predstavnički dom Kongresa SAD traži izveštaj o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Predstavnički dom Kongresa SAD traži izveštaj o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

SHARE

 

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon o nacionalnoj odbrani za narednu fiskalnu godinu, sa amandmanom kojim se od američkog Ministarstva odbrane zahteva izveštaj o vojnoj saradnji Srbije i Rusije.

Član Odbora za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel izjavio je da će taj njegov amandman omogućiti “izveštavanje o vojnom odnosu Srbije sa Rusijom”, navodi se na sajtu kongresmena Endžela.

“To će pomoći SAD da se suprotstave destabilizujućim aktivnostima Rusije na Balkanu”, naveo je Endžel u izjavi.

Vučić u ponedeljak putuje u Vašington

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od sutra u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde će imati niz bilateralnih susreta sa američkim zvaničnicima.

loading...

Vučić će u Vašingtonu razgovarati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, predsedavajućim Komiteta za oružane snage Kongresa senatorom Džonom Mekejnom, zatim sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, saopštilo je Predsedništvo.

Planiran je i susret predsednika Srbije sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengijelom i komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Markom Bartmanom.

Vučić je nedavno za RTS ocenio da je ta poseta veoma važna i izrazio očekivanja da će u okviru bilateralnih odnosa biti postignuti dobri rezultati.

Jedno od nerešenih pitanja u bileteralnim odnosima Srbije i SAD jeste i slučaj paljenja američke ambasade 2008. godine.

Podsetimo, tek nakon devet godina, Više tužilastvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pet policijskih službenika koji su komandovali policijom kada je zapaljena ambasada SAD, a kamenovana ambasada Nemačke.  Optužnica je u sud dostavljena 8. maja i još nije stupila na pravnu snagu.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here