Home DRUŠTVO OVO NIGDE NEMA! Osuđen na godinu dana zatvora, upleten u razne malverzacije,...

OVO NIGDE NEMA! Osuđen na godinu dana zatvora, upleten u razne malverzacije, a već u PET MANDATA vodi “Puteve Srbije”!

SHARE
FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ CILE

KAKO JE OVAJ ČOVEK I DALJE NA FUNKCIJI?

Drobnjak je izdao sporne dozvole 18. septembra 2009. godine

Zoran Drobnjak, direktor JP “Putevi Srbije” važi za najdugovečnijeg direktora jednog javnog preduzeća u Srbiji. Prati ga niz afera, krivičnih prijava, loše poslovanje mnogo godina unazad, ali on je direktor koji je uspeo da preživi čak pet srpskih vlada. Pre dva dana, pred Specijalnim sudom, Drobnjak je osuđen na godinu dana zatvora.

Drobnjaku je izrečena kazna pre dva dana, kada i bivšem ministru za zaštitu životne sredine Oliveru Dulić, koji je osuđen na tri godine zatvora, njegovom zameniku Nebojši Janjiću takođe na tri godine, kao i Zoranu Drobnjaku. Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine.

Drobnjak je izdao sporne dozvole 18. septembra 2009. godine, iako “Nuba invest” nije imala neophodnu dokumentaciju. Izdavanjem dozvola omogućeno je “Nubi” da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju “Putevi Srbije” i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na ovaj način je izvršeno produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, a firmi “Nubi” omogućeno je ostvarenje profita više od osam miliona dinara. “Nuba” je stekla dominaciju nad javnim putevima, eksloataciju i povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore.

loading...

Drobnjak je direktno učestvovao u ovim malverzacijama, i zaslužan je za njih, a nalazi se i dalje na direktorskoj funkciji JP “Putevi Srbije”. Ovo je samo jedna od brojnih afera, hapšenja, krivičnih prijava protiv Drobnjaka, međutim, očigledno ga one u Srbiji ne sputavaju da i dalje bude na ovoj funkciji.

Protiv direktora Drobnjaka krivičnu prijavu podigla je i Državna revizorska institucija, zbog, kako je saopšteno, niza malverzacija i neregularnosti.

U izveštajima Državne revizorske institucije o “Putevima Srbije”, samo u 2010. godini uočeno je nepravilnosti u više od 40 dodeljenih poslova, vrednih više od 300 miliona evra, a kao glavni krivac najčešće je pominjan upravo Drobnjak. Kako je navedeno, on je u otvorenim postupcima nabavke umesto tenderske komisije sam eliminisao ponude uz objašnjenje da su neispravne, a pred sam postupak njihovog otvaranja menjao je članove komisije po sopstvenom nahođenju.

Iste godine, državni revizor je naveo da “Putevi” nisu uplatili 158 miliona dinara za putarine i naknade za korišćenje puteva od 2008.

Foto: Beta
Foto: Beta

Drobnjaka nije zaobišao ni sukob interesa. On je istovremeno bio akcionar Preduzeća za puteve Beograd, koje je dugo godina dobijalo najunosnije poslove upravo do “Puteva Srbije”. Te akcije je, u međuvremenu poklonio Domu za nezbrinutu decu “Zvečanska”.

Povezivan je i sa sastavljanjem “štetnog ugovora” za rekonstrukciju mosta “Gazela”, kada je cena zbog kašnjenja sa 30 miliona narasla na 60 miliona evra za samo godinu dana.

U trenutku kad je prvi put seo u fotelju direktora “Puteva Srbije” bio je blizak DSS-u, a nakon odlaska te stranke sa vlasti priklonio se socijalistima. Danas je kadar SNS-a, naravno.

Redakcija “Espresa” kontaktirala je sa JP “Putevi Srbije” i Vladom Srbije i tražila odgovore zašto i kako je moguće da je osuđeni Drobnjak i dalje na ovoj funkciji, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

 

(Izvor: Espreso.rs)

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here