Home DRUŠTVO Predsednik PKS za Insajder: Radnici su potpisali kolektivni ugovor, država ne staje...

Predsednik PKS za Insajder: Radnici su potpisali kolektivni ugovor, država ne staje na stranu Fijata

SHARE

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež odbacio je kritike da visoki državni zvaničnici Republike Srbije staju na stranu Fijata tokom štrajka, ističući da država Srbija samim dovođenjem investitora staje na stranu radnika, jer je to napredak i za njih, ali i za celokupnu privredu Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera zbog čega visoki državni zvaničnici tolerišu činjenicu da Fijat krši zakon odbijajući da pregovara sa radnicima, Čadež kaže  da ne zna da li Fijat krši zakon, ali da radnici moraju da poštuju kolektivni ugovor koji su potpisali, jer je predvidljivost važna za svaki privredni ambijent.

„Kako sam ja shvatio izjave državnih zvaničnika, oni nisu stali na stranu investitora, već su ukazali na štetnost situacije koja je nepovoljna za sve – i državu i Fijat i radnike. Kada je reč o privredi mora da postoji neka vrsta predvidljivosti. Radnici su potpisali kolektivni ugovor koji je precizno vremenski određen i on mora da se poštuje,“ izjavio je Čadež za Insajder.

On je dodao da PKS nije uključena u pregovore sa radnicima i rukovodstvom Fijata tako da nije upućen u konkretne detalje.

Vučić, Brnabić, Dačić: Štrajkom teraju investitore

loading...

Generalni štrajk u Fijatu počeo je od utorka, 27. juna, međutim, iako država Srbija ima 33 odsto vlasništva u Fijatu, državni zvaničnici su se tek nakon deset dana prvi put obratili javnosti.

U svojim izjavama, pre svega su isticali da radnici štrajkom ugrožavaju dolazak potencijalnih investitora.

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić  7. jula izjavio da razume radnike i da je uvek na njihovoj strani, ali da taj problem mora da se reši što pre, jer je jedna inostrana kompanija upravo zbog štrajka u Fijatu odustala od potencijalnog investiranja u Kragujevcu.

Tri dana kasnije radnicima se obratila i premijerka Ana Brnabić tvrdeći da štrajk radnika znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje, što kvari investicionu klimu.

“Nama će sutra biti jako teško da dovedemo bilo kog novog investitora kada nema sigurnosti da će radnici kolektivni ugovor, koji se ispregovara i potpiše sa sindikatima, poštovati, već da će svaki ugovor moći da se prekine štrajkom zato što se traže bolji uslovi”, izjavila je Brnabić.

Ona je podsetila  i da kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku. Međutim, prema Zakonu o štrajku Republike Srbije koji je donet još 1996. poslodavac je obavezan da pregovara sa radnicima. Istovremeno, prema kolektivnom ugovoru Fijata sa radnicima, poslodavac je u roku od pet dana dužan da uđe u pregovore, što on nije učinio.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u petak se pridružio izjavama svojih kolega, izjavivši da štrajk može dovesti do povlačenja investitora, a radnike „u situaciju da neće imati o čemu da pregovaraju“.

“Ne želim nikoga da branim, niti da osuđujem. Ideološki pripadam partiji koja je na strani radnika. U ovoj situaciji kada su Srbiji potrebne investicije, posledice tih štrajkova, ako traje dugo, mogu biti štetne za Srbiju. Radnici će doći u situaciju da neće imati o čemu da pregovaraju, ako se ostane bez radnih mesta,” izjavio je Dačić.

Fijat kao paradigma državne strategije za privlačenje investitora

Izjave srpskih zvaničnika su sasvim u skladu sa konceptom privlačenja stranih investitora uz subvencije i jeftinu radnu snagu koji je započeo 2006. godine usvajanjem Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija.

Međutim, prema istraživanju Insajdera, tokom 10 godina subvencionisanja investitora, nije urađena nijedna sveobuhvatna analiza o realnim efektima ovih davanja. Takođe, zvanična statistika Nacionalne službe za zapošljavanje pokazala je da je skoro tri četvrtine radnika zaposlenih u firmama koje su dobile državne subvencije u periodu od 2011.do 2013, dobilo otkaz kad su te subvencije istekle.

Sadržaj ugovora koji su predstavnici države Srbije 2008. potpisali s Fijatom i dalje je tajna. Istovremeno nadležne institucije, pod izgovorom da to ne dozvoljava druga strana, godinama odbijaju da objave na šta se sve Srbija obavezala potpisivanjem takvog ugovora.

Ugovor države Srbije sa Fijatom ističe u septembru sledeće godine, ali i dalje je nejasno da li će biti produžen, kao i pod kojim uslovima.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here