Home DRUŠTVO Protestna šetnja radnika Fijata

Protestna šetnja radnika Fijata

SHARE

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija krenuli su danas u protestnu šetnju do Skupštine grada gde će gradonačelniku predati zahtev da se u rešavanje problema u tom preduzeću uključi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U protestnoj šetnji su radnici druge smene dok zaposleni u prvoj smeni štrajkuju na svojim radnim mestima.

Okupljeni u koloni nose transparente “Ujedinjeni protiv eksplotacije”, “Ne damo se”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Fabrike radnicima”…

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je novinarima da će štrajkači danas predati gradonačelniku Radomiru Nikoliću pismo za predsednika države jer Vlada Srbije juče nije ispunila dogovor sa štrajkačima.

“Vlada je izigrala dogovor, a postoje i dalje kontakti sa Ministarstvom privrede za nove sastanke”, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije nije juče usvojila zaključak kojim se predviđa dinamika pregovora i pružaju garancije štrajkašima da neće snositi posledice.

loading...

“Predsednik Srbije je dužan da prati da li se poštuje Ustav i zakon. Da li jedna strana multinacionalna kompanija može da bude jača od države i zakona koji se primenjuju u Srbiji”, rekao je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković u jutarnjem programu N1.

On napominje da je Zakon o štrajku od 1996, a da je 2008. potpisan Memorandum sa Fijatom i da su stoga u Fijatu znali kakav je zakon na snazi.

“Ono što nas najviše boli je da se grubo krše svi pozitivni propisi u državi, jer po Zakonu o štrajku poslodavac je dužan da krene sa pregovorima, a i po kolektivnom ugovoru neophodno je da po dobijanju odluke o štrajku počne pregovore najkasnije u roku od pet dana”, objašnjava Marković.

On napominje da se juče nije pregovaralo, već su očekivali da se ispuni dogovor postignut u Ministarstvu privrede.

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara.

Oni traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi kao i naknada za prevoz van radnog vremena.

 Nezavisnost: Štrajk pokazao nespremnost države da od kompanije zahteva poštovanje zakona

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” ocenio je danas da je štrajk radnika Fijat Krajsler automobila Srbija pokazao svu “aroganciju menadžmenta kompanije” i nespremnost države da od kompanije zahteva striktno poštovanje zakona.

“Država Srbija koja teži članstvu u zajednicu evropskih država, koja otvara poglavlja o vladavini prava, ima obavezu da od stranih kompanija zahteva poštovanje zakona, jer samo tako štiti svoje radnike i gradjane”, navodi se u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić.

Sindikat je pozvao premijerku da hitno na sastanak pozove lidere dve sindikalne centrale i predsednika Granskih sindikata čiji članovi učestvuju u štrajku, umesto da na razgovor zove samo predstavnike Samostalnog sindikata.

Taj sindikat naveo je da podržava socijalne zahteve radnika fabrike auotmobila u Kragujevcu i da zahteva od menadžmenta kompanije da počne pregovore s njima, kako bi se štrajk okončao sporazumom u skladu sa Zakonom o štrajku.

U pismu se navodi da u teoriji i praksi “štrajkova u savremenoj Evropi” nije zabeleženo da su štrajkovi rešavani na način koji je Brnabić predložila radnicima Fijata – da zamrznu štrajk i da posle toga počnu pregovore sa menadžmentom.

“Da ste imali kvalifikovanog savetnika za industrijske odnose, on bi vam rekao da u zakonu ne postoji termin zamrzavanja štrajka i da se štrajk okončava pregovorima za pregovaračkim stolom i potpisivanjem sporazuma strana u sporu”, poručili su iz sindikata premijerki.

 

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here