Home DRUŠTVO Ministarstvo predložilo protokol za pregovore u Fijatu

Ministarstvo predložilo protokol za pregovore u Fijatu

SHARE

 Ministarstvo privrede predložilo je predstavnicima sindikata radnika “FCA
Kragujevac” (Fijat) potpisivanje protokola koje bi omogućilo započinjanje pregovora radnika i rukovodstva Fijata.

Već u ponedeljak, 17. jula, o zahtevima radnika koji su u štrajku, navodi se u današnjem saopštenju.

Predloženi protokol prosleđen je predstavnicima radnika i rukovodstvu kompanije FCA Kragujevac i Ministarstvo privrede očekuje njihov odgovor.

Rukovodeći se značajem svakog radnog mesta, Ministarstvo privrede radi sve što je u njegovoj moći da pronađe sve mogućnosti da razgovori otpočnu što pre.

Početak razgovora direktno bi značio sprečavanje daljih negativnih posledica obustave rada, jer nastavak procesa proizvodnje i rada u Fijatu predstavlja najbolje rešenje za svakog radnika Fijata, za grad Kragujevac i celu Srbiju, piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Štrajlački odbor: Nudi nam se da se dva puta sapletemo o isti kamen

loading...

Štrajkački odbor kompanije Fiat Krajsler automobili (FCA) saopštio je da nije dobio poziv za pregovore od kompanije, niti bilo koje državne institucije, a umesto poziva dobili smo predlog
Protokola o okončanju štrajka u kome nam se za prekid štrajka ne nudi ništa osim napora Ministarstva za privredu da pregovori postignu uspeh, saopštio je taj odbor.

Štrajkački odbor u saopštenju, u petak, ističe da je spreman da, bez obzira na doba dana i noći, započne pregovore sa relevantnim institucijama.

Nudi nam se da se dva puta sapletemo o isti kamen, navodi odbor.

Štrajkački odbor će Ministarstvu privrede u roku od nekoliko sati dostaviti izmenjeni predlog Protokola u kome će od Vlade Srbije tražiti da preuzme svoj deo odgovornosti kao vlasnik 33 odsto kapitala FCA, poručio je Štrajkački odbor.

Pozivamo Vladu Srbije da privede zakonima kompaniju FCA i da je onemogući da njene procedure budu iznad zakona naše države. Tražimo da Vlada preko predstavnika kapitala Srbije
u upravljačkim strukturama preduzeća inicira pronalaženje rešenja, a da državni organi primene Zakon o štrajku i silom zakona i države nalože kompaniji FCA da započne pregore,
navodi Štrajkački odbor FCA.

Stefanović: Srbija kao sluškinja

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je N1 je da Vlada u obavezi da se bori za radnike i da se umeša u pregovore štrajkača u Fijatu i drugim fabrikama i smatra da Fijat i druge strane kompanije
neće otići iz Srbije jer im odgovara da imaju Srbiju „kao sluškinju“.

Vlada mora da sedne sa štrajkačima i usaglasi zajednički nastup i zajednički nastup prema Fijatu, da Fijatu kaže da moraju da poštuju zakone Srbije i krenu u pregovore sa svojim radnicima, smatra Stefanović.

Fijat i druge strane kompanije neće otići iz Srbije jer im odgovara, kako je rekao, da imaju Srbiju „kao sluškinju“.

„Što se tiče bežanja kapitala, neće pobeći jer i njima odgovara da imaju Srbiju kao sluškinju. I njima odgovara okupirana teritorija, to je današnja Srbija. Gde Fijat da ode, u Kinu? I kineski radnici imaju više nego radnici u Kragujevcu“, ocenio je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, Vlada se ponaša kao „agent i portparol Fijata u Torinu, i (rukovidioca te kompanije Alfreda) Altavile”.

„Ovo što se dešava u Fijatu dešavaće se i u drugim kompanijama jer je to koncept – što manje za vas, što više para za nas“, dodao je Stefanović.

Vlada mora sistemski da promeni način na koji subvencioniše investitora. Država treba da postavi sistem, „ne treba da idu po Srbiji i rešavaju svaki problem pojedinačno“, već da institucije rade svoj posao, smatra Stefanović.

Poslanik Dosta je bilo Aleksandar Stevanović kaže da investitore iz Srbije teraju naše vlade koje nisu napravile Srbiju dobrim mestom za biznis.

Govoreći o štrajku radnika u Fijatu Stevanović je rekao je da „temelji nisu dobro postavljeni“, a Srbija je dala mnogo novca iz budžeta da bi se Fijat igrao proizvodnje novog modela automobila.

„Posle deset godina Fijat se pita da li da ostane.. kako za deset godina plate nisu skočile u Fijatu, a nije se ni povećao broj zaposlenih radnika tamo“, upitao je Stevanović.

Sistem je teško napraviti, kaže on, ali jedino rešenje je da Srbija bude mesto gde vladaju institucije, a država se stara o socijalnim programima. „To je jednini način na duge staze da se ne događaju ovako groteskne stvari“, dodao je.

On je rekao i da investitori uopšte ne dolaze u Srbiju.

„Oni dolaze samo kad ih podmirimo, da zažmure na činjenicu da je Srbija odvratno mesto za biznis“, rekao je Stevanović.

„Mi poklanjamo pare građana da neko dođe i posluje u Srbiji. A zašto ne dolaze – jer vide kako je domaćim privrednicima. Investitore iz Srbije teraju naše vlade koje nisu napravile
Srbiju dobrim mestom za biznis”, smatra on.

Stevanović je rekao i da se postavlja pitanje da li zakoni važe za sve u zemlji ili samo kad nam se sviđa, da li važe samo za domaća preduzeća ili i za strana preduzeća.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here