Home DRUŠTVO Gradonačelnik Kragujevca: Ako Fijat stane, ponovo ćemo biti dolina gladi

Gradonačelnik Kragujevca: Ako Fijat stane, ponovo ćemo biti dolina gladi

SHARE

 

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić pozvao je danas Ministarstvo privrede da obezbedi štrajkačima u fabrici Fijat Krajsler automobila (FCA) da pregovoraju sa poslodavcem, a nezadovoljne radnike da zamrznu štrajk i počnu da rade.

Nakon što mu je predsednik Štrajkačkog odbora uručio pismo za predsednika Srbije, Nikolić je izrazio uverenje da će  Ministarstvo privrede već danas da razgovara sa štrajkačkim vođama i da može da bude postignu odredjeni dogovor.

“Pozivam na mudrost, i zaposlene i vođe sindikalnog protesta. Za štrajk uvek ima vremena. Štrajkom nešto može da se postigne, a nešto ne”, rekao je Nikolić.

Gradonačelnik Kragujevca je naglasio i da je najvažnija stvar da se sedne za pregovarački sto.

loading...

On je izrazio zabrinutost zbog situacije u fabrici i posledica prekida rada, ne samo za fabriku i njene kooperante, već i za grad i druge delatnosti koje su vezane za Fijat.

“Ukoliko Fijat bude obustavio proizvodnju u Kragujevcu svi će biti u problemu. Ako se to bude dogodilo, ponovo ćemo biti dolina gladi”, rekao je Nikolić.

On je naveo i da je grad u stalnom kontaktu sa Ministarstvom privrede i sindikatima u FCA.

“Nemamo ingerencije da se direktno uključimo u razgovore, voleli bismo da možemo da učestvujemo jer su u pitanju ne samo sudbine zaposlenih u Fijatu, nego i svih Kragujevčana”, rekao je Nikolić.

Upitan da li mu je poznato zbog čega Vlada Srbije juče nije donela Zaključak za posredovanje u pregovorima štrajkača sa  poslodavcem, Nikolić je rekao da nije ovlašćen da o tome govori.

Štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara. Oni, takodje, traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi kao i naknada za prevoz van radnog vremena.

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija održali su danas protestnu šetnju do Skupštine grada gde su gradonačelniku predali zahtev da se u rešavanje problema u tom preduzeću uključi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here