Home POLITIKA Dačić: EU nam mora reći kakva je dinamika za prijem

Dačić: EU nam mora reći kakva je dinamika za prijem

SHARE

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne beži od svoje odgovornosti i da će uraditi što je potrebno za otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, ali da građani treba da znaju kakva je predviđena dinamika Evropske unije za prijem novih članica.

Gostujući u Dnevniku RTS, on je istakao da u Evropskoj uniji počinju pregovori o budžetu za narednih sedam godina, pa je veoma važno da se zna da li će biti predviđena i sredstva za ulazak novih članica.

Naš narod treba da zna kakva je računica i da li računaju na naš ulazak, a jasno je da nam niko ne može reći koja će to tačno godina biti, naveo je Dačić uoči današnjeg susreta predsednika Srbije sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Šef diplomatije je istakao da je za Srbiju značajna podrška drugih država na evropskom putu, kao i da ćemo uraditi ono što je potrebno za otvaranje poglavlja.

“Mi sebe ne oslobađamo odgovornosti da otvorimo i zatvorimo poglavlja, a to znači da harmonizujemo naše zakonodavstvo i društveni sistem sa evropskim vrednostima, već govorimo o političkoj odluci koja nakon toga treba da usledi, o tome kada će biti prijem novih članica u EU”, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija u svom evropskom putu mora da štiti nacionalne interese.

loading...

“Nama je potreban srpski put u Evropsku uniju”, ocenio je Dačić.


Odgovarajući na pitanje da li Samit u Trstu vidi kao zamenu za evrointegracije, Dačić kaže da se Srbija ne plaši regionalizacije i dodaje da se neke druge zemlje sa teritorije bivše zajedničke države plaše da to nije obnavljanje Jugoslavije.

Govoreći o odnosu Srbije i Makedonije, Dačić je naglasio da je jasna situacija da u međunarodnim odnosima postoji princip reciprociteta.

“Makedonci su nam jedan od najbližih naroda, ali ponašanje makedonskih vlasti prema Srbiji nije bilo istovetno našem priznanju Makedonije po ustavnom imenu”, naveo je Dačić.

Istakao je da je Srbija tim stavom naljutila Grčku, a od Makedonije dobila priznanje nezavisnosti Kosova.

“Moj stav je jasan – kako vi prema nama, tako mi prema vama. Svako treba da vodi računa o svojim postupcima”, zaključio je Dačić.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here