Home DRUŠTVO Radnici Goše odbili ponudu za obustavu štrajka: Nećemo da radimo za ono...

Radnici Goše odbili ponudu za obustavu štrajka: Nećemo da radimo za ono što smo već zaradili

SHARE

Radnici Goše odbili su ponudu generalnog direktora Milutina Šćepanovića za obustavu štrajka koji traje već 111 dana, kaže predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić za Insajder.

„Sve se svodi na to da prekinemo štrajk i da počnemo da radimo kako bi nam tek od tih novih poslova isplatili ono što smo već odavno zaradili. Međutim, mi bez para nećemo da prekinemo štrajk, pa nek nas zatvaraju ako hoće,“ kaže Vujičić za Insajder.

On nije hteo detaljnije da govori o ponudi koju su juče na sastanku utvrdili direktor Šćepanović i predstavnici Vlade Srbije. Podsetimo, juče je nakon sastanka u Vladi Šćepanović izjavio za Insajder da će oko 70 posto zahteva radnika biti rešeno, a pre svega isplata zaostalih zarada i povezivanje radnog staža.

Na pitanje novinara Insajdera ko će isplatiti zarade radnicima, Šćepanović je odgovorio da će se „to saznati tek kada se postigne dogovor sa radnicima“, jer je  predlog „kompleksan“ ali da će obezbeđenje najvećeg dela zaostalih zarada rešiti vlasnici Goše, firma Lisnart Holdings sa Kipra koja je kupila Gošu 3. aprila ove godine za 4,2 miliona evra od slovačke firme Žos Trnava.

U kupoprodajnom ugovoru u koji je Insajder imao uvid navodi se da Lisnart Holdings preuzimaju sve dugove preduzeća.

loading...

Podsetimo, više od 300 radnika Goše već tri godine ne prima redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

Radnici već četvrtu nedelju blokiraju železnički i drumski saobraćaj zbog neisplaćenih zarada.

Sredinom maja sporazumom radnika i generalnog direktora Milutina Šćepanovića dogovoreno je da se radnicima uplati po 90.000 dinara u dve rate do 25. maja. Pored toga sporazumom je predviđeno da se neisplaćene plate zaposlenima isplate u 16 mesečnih rata, počev od maja, a da redovne plate budu isplaćivane “mesec za mesec”.

Takođe, sporazumom se garantuje da će svi radnici koji su učestvovali u štrajku dobiti naknade i za proteklih mesec i po, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Zauzvrat, radnici su napravili 11 vagona koji je trebalo da odu za Slovačku kod starog vlasnika firme ŽOS Trnava.

Međutim, ŽOS Trnava im je u dva navrata isplatila ukupno 60.000 dinara, ali treći deo nisu dobili, zbog čega su 26. maja obnovili štrajk i sprečili da vozovi napuste stanicu u Smederevskoj Palanci.

Veze između ŽOS Trnave i firme iz Nikozije Lisnart Holdings i dalje su nepoznate, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Istovremeno, predstavnici Vlade Srbije već mesecima izbegavaju odgovore na pitanja novinara Insajdera o situaciji u Goši.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here