Home DRUŠTVO Kako troše javne institucije FBiH: Vozaču ministarke duplo veće plata

Kako troše javne institucije FBiH: Vozaču ministarke duplo veće plata

SHARE
Foto: Klix.ba / RAS Srbija

Ministarstvo finansija FBiH tokom 2016. godine izvršilo je raspodelu tekućih transfera drugim nivoima vlasti u visini 16 miliona KM bez primene kriterija, stoji u revizorskom izveštaju o poslovanju ovog ministarstva u 2016, za koje je izrečeno mišljenje s rezervom.

 Revizori navode kako ne mogu potvrditi raspodelu oko 8,6 miliona KM kantonima jer nisu primenjivani utvrđeni kriteriji raspodele, dok za raspodelu sredstava opštinama i gradovima (oko 6,45 miliona KM) nisu ni utvrđeni kriteriji ni parametri raspodele, pišu Nezavisne novine.

Između ostalog, Ured za reviziju institucija u FBiH je utvrdio kako nisu ispoštovane odredbe Zakona o budžetima, da javne nabavke nisu potpunosti u skladu sa zakonom, ali i da nisu poštovani zakonski propisi i akti u delu obračuna za rad komisija, izdata za službena putovanja, troškove goriva i službenih vozila. S tim u vezi, Ministarstvo finansija u odnosu na 2015. godinu nije realizovalo čak 17 revizorskih preporuka.

Revizori ističu da je budžetom Federacije BiH za 2016. Ministarstvu finansija, nakon rebalansa, odobreno oko 1,103 milijarde KM, od čega je za otplatu dugova planirano čak oko 912 miliona KM, dok su izdaci za kamate za primljene pozajmice iznosili oko 120,35 miliona KM, što je činilo ukpuno 93,61 posto ukupno odobrenog budžeta Ministarstva.

– Može se zaključiti da nisu dosledno poštovane odredbe Zakona o budžetima u FBiH i Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2016. Godinu – navode revizori.

Inače, ukupno ostvareni prihodi u nadležnosti Ministarstva bili su oko 26,67 miliona KM, i u odnosu na 2015. veći su za celih 17,7 miliona. Istovremeno, struktura rashoda, koji su iznosili nešto preko milijarde KM, vrlo je interesantna, a revizori primećuju da je za otplatu duga otišlo čak oko 886,6 miliona KM, od čega na kamate i ostale naknade gotovo celih 100 miliona KM! Posebnu pažnju revizori su posvetili ugovorima o delu, za koje je iz budžeta Ministarstva plaćeno oko 147.000 KM, a bilo ih je tek 22.

– Od 12 angažovanih po ugovoru o delu osam lica je nakon provedenih konkursnih procedura tokom 2016. i 2017, do okončanja revizije, zasnovalo radni odnos u Ministarstvu – ističu revizori.

loading...

Međutim, ono što šokira jeste podatak da je mesečna naknada vozaču ministrice Jelke Miličević (HDZ), a koji je do avgusta 2016. bio angažovan po ugovoru o delu, po tom osnovu iznosila čak 1.700 KM.

– Poređenja radi, prema koeficijentu utvrđenom internim pravilnikom o platama, plata za radno mesto vozača predviđena je u iznosu od 895 KM – navode revizori.

Shodno toj praksi, i izdaci za putne troškove (oko 67.700 KM) povećani su za 48 posto, a revizori navode kako u nekim slučajevima ne mogu potvrditi tačnost podataka na nalozima za službena putovanja vozača ministarke.

Revizori su utvrdili da su izdaci na kamate tokom 2016. iznosili gotovo 100 miliona KM, te da su u odnosu na prethodnu godinu veći za oko 15,5 miliona.

– Izdaci za otplate dugova iznose 886.577.374 KM, što je 97 posto od plana i u odnosu na prethodnu godinu povećani su za 70.849.322 KM –  navode, između ostalog, revizori.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here