Home DRUŠTVO Generalni sekretar SSS za Insajder: Nejasno je da li Vlada želi obustavu...

Generalni sekretar SSS za Insajder: Nejasno je da li Vlada želi obustavu štrajka u Fijatu ili ne

SHARE

 

Štrajk u Fijatu se nastavlja, jer Vlada Srbije iz protokolarnih razloga danas nije usvojila zaključak kojim garantuje radnicima Fijata u Kragujevcu da neće snositi posledice zbog štrajka, rekao je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković za RTS.

Zoran Mihajlović, generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata koji vodi štrajk u Fijatu, rekao je za Insajder da je postupak Vlade Srbije „nekorektan“, jer nisu dali garancije radnicima za prekid štrajka.

„Totalno je nekorektno, jer je predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković juče pokazao dobru volju da se štrajk obustavi i uđe u pregovore. Potpuno je sada nejasno, da lil Vlada hoće obustavu štrajka ili je za štrajk i kakvi sve interesi postoje,“ rekao je Mihajlović za Insajder.

Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić koji je jutros isključen iz Štrajkačkog odbora, potvrdio je za Insajder da je predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković objavio da pregovori sa Vladom nisu uspeli, kao i da se štrajk nastavlja.

loading...

„Marković je održao govor u kom je radnicima saopštio vesti da ih je Vlada prevarila i da se štrajk nastavlja. Sutra je planirana promena načina štrajka, jer ćemo protestovati u samom gradu Kragujevcu, ispred opštine,“ rekao je Stanić za Insajder.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković, član Saveza samostalnih sindikata, nije odgovarao na poruke i pozive Insajdera.

Podsetimo, juče pošto su radnici prve smene većinom glasova odlučili da prihvate ponudu Vlade Srbije da u petak počnu proizvodnju, kako bi istog dana počeli i pregovori sa rukovodstvom Fijata, radnici druge smene su jednoglasno odbili taj predlog i glasali za nastavak štrajka.

Marković je juče izrazio očekivanje da će biti pronađeno rešenje uz podršku Vlade, dodavši da je on lično za prekid štrajka i početak rada od petka, uz otpočinjanje pregovora sa vrhom kompanije.

Stanić je tom prilikom rekao je da je iznenađen stavom kolege Markovića, dodavši da mu se čini da je “malo promenio kurs”. Stanić je danas isključen iz štrajkačkog odbora.

Generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već 12 dana. Međutim, poslodavac nije počeo da pregovara o zahtevima radnika, iako je po Zakonu o štrajku, dužan da pregovara.

Radnici FCA Srbija postavili su nekoliko uslova rukovodstvu Fijata. Oni traže povećanje bruto osnovica sa 38.000 na 50.000, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za prošlu godinu i nadoknade za prevoz, te promenu organizacije proizvodnje kako bi se eliminisala sve učestalija praksa da radnik, pored svojih, istovremeno završava i proizvodne operacije kolega koji su duže odsutni iz fabrike.

Izvor: Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here