Home DRUŠTVO Druga smena presudila: Radnici Fijata ipak nastavljaju štrajk

Druga smena presudila: Radnici Fijata ipak nastavljaju štrajk

SHARE

 

Radnici druge smene u Fijatu jednoglasno su odlučili da se odbiju ponudu Vlade Srbije da u petak ponovo počnu sa radom, kako bi istog dana počeli i zvanični pregovori s rukovodstvom Fijata, potvrdio je za Insajder Zoran Stanić, poverenik sindikata Nezavisnost u Fijatu.

Jutros je prva smena u Fijatu većinom glasova prihvatila ponudu Vlade o prekida štrajka, međutim, nakon jednoglasne odluke druge smene, štrajk radnika u Fijatu se nastavlja.

„Dakle, kada se saberu glasovi iz obe smene, odluka je jasna, štrajk se nastavlja. Mislim da smo ovim drugu stranu izbacili iz sedla i da ćemo imati bolju poziciju u nastavku borbe za poboljšanje položaja radnika,“ kaže Stanić za Insajder.

Podsetimo, danas je štrajkački odbor razgovarao sa ministrom privrede Goranom Kneževićem o mogućnostima prekida štrajka. Predlog Vlade je bio da radnici u petak počnu ponovo da rade da bi istog dana počeli pregovori s rukovodstvom Fijata koji bi trebalo da traju do nedelje do 19 časova.

loading...

Predsednik štrajkačkog odbora kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Zoran Marković rekao je na konferenciji za štampu nakon odluke radnika da će predložiti da se sutra ponovo glasa o tome da li će se štrajk nastaviti.

“Tražiću demokratski referendum sutra, jer želim da svi budu odgovorni prema sebi i prema svojim porodicama. Pa ako je to stvarno stav radnika onda da oteramo samu kompaniju iz Srbije,” rekao je Marković.

Na pitanje novinara da li je došlo do raskola među sindikatima, Zoran Stanić, poverenik Nezavisnosti, rekao je da je iznenađen stavom kolege Markovića, dodavši da mu se čini da je “malo promenio kurs”.

Kako je najavljeno na konferenciji, premijerka Ana Brnabić bi trebalo sutra da održi konferenciju za štampu na kojoj će govoriti o situaciji u Fijatu.

Generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već 12 dana. Međutim, poslodavac nije počeo da pregovara o zahtevima radnika, iako je po zakonu o štrajku, dužan da pregovara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ponedeljak je pozvala radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto. Ona je rekla i da kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku.

Međutim, radnici su tada odbili ponudu premijerke, ističući da neće odustati od svojih, kako su rekli, “minimalnih zahteva”.

Radnici FCA Srbija postavili su nekoliko uslova rukovodstvu Fijata. Oni traže povećanje bruto osnovica sa 38.000 na 50.000, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za prošlu godinu i nadoknade za prevoz, te promenu organizacije proizvodnje kako bi se eliminisala sve učestalija praksa da radnik, pored svojih, istovremeno završava i proizvodne operacije kolega koji su duže odsutni iz fabrike.

Izvor: Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here