Home DRUŠTVO Transparentnost Srbija: Nema razloga da podaci o opravdanosti koncesije za aerodrome budu...

Transparentnost Srbija: Nema razloga da podaci o opravdanosti koncesije za aerodrome budu tajna

SHARE

Nevladina organizacija “Transparentnost Srbija” (TS) je danas upozorila da ne postoji ocena nijednog državnog organa o opravdanosti davanja koncesije za Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

Ta organizacije navodi da je od Komisije za javno-privatno partnerstvo dobila dopis u kojem tvrdi da svoje mišljenje o koncesiji ne može da dostavi jer je ono deo dokumentacije o koncesiji, odlukom Vlade Srbije proglašene za strogo poverljivu.

Dopis Komisije usledio je nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo rešenje kojim je naložio Komisiji da TS-u dostavi svoje mišljenje o predlogu projekta koncesije za beogradski aerodrom.

“Organ vlasti može da uskrati pristup informacijama zato što su neki dokumenti i podaci označeni kao poverljivi, ali to uvek čini tako što donese rešenje (što Komisija nije učinila) i tako što prethodno razmotri neophodnost primene takve mere u konkretnom slučaju, na osnovu odredaba Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (što Komisija takodje nije učinila)”, navodi TS u saopštenju.

Po oceni te organizacije, okolnost da je poverljivost odredio drugi organ – u ovom slučaju Vlada, ne oslobađa Komisiju za javno-privatno partnerstvo odgovornosti da u potpunosti sprovede postupak u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a po potrebi i Zakona o tajnosti podataka, tako što bi ukazala Vladi na to da je potrebno deklasifikovati pojedine delove predloga, jer nema valjanog razloga da se ceo dokument tretira kao strogo poverljiv.

loading...

Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” objavili su 10. februara javni poziv za davanje koncesije za tu kompaniju na 25 godina.

Za koncesiju se prijavilo 27 kompanija, a za davanje obavezujućih ponuda kvalifikovala su se četiri konzorcijuma i jedna kompanija.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here