Home DRUŠTVO Sindikat traži uklanjanje simbola saradnje Fijata i Kragujevca na ulazu u grad

Sindikat traži uklanjanje simbola saradnje Fijata i Kragujevca na ulazu u grad

SHARE

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca zatražilo je danas od nadležnih organa grada da se uklone simboli posvećeni kompaniji Fijat na ulazu u grad, zbog toga što, kako su ocenili, Fijat u Kragujevcu ne poštuje zakone Srbije i loše se odnosi prema radnicima u fabrici automobila.

Sindikat je saopštio da su razlozi za zahtev da gradski organi uklone simbole i odbijanje Fijata da pregovara sa štrajkačkim odborom, čime se krši Zakon o štrajku.

Kako je saopštio Savez samostalnih sindikata Kragujevca, predloženo je da se na istom mestu izgradi znak nekadašnje fabrike Zastava automobili i legendarnom modelu automobila ‘fića’, jer su oni nazaslužniji za razvoj Kragujevca.

Skulpturu od sedam miliona platili grad i Fijat

Skulptura, odnosno obeležje Fijata i povezanosti Kragujevca i te italijanske kompanije postavljena je na kružnom toku kod “Metroa” 6. maja 2012. godine, na Dan grada.

Delo je kreativnog tima agencije “Alfa projekt” iz Kragujevca i izabrali su ga gradjani medju tri predloga koje je za uži izbor odabrala komisija grada i Fijata.

loading...

Vajar Bojan Krstić je ranije rekao ta skulptura upravo simbolizuje ono što je konkursom i traženo – moć automobilske industrije i povezanost sa tim gradom.

Skulptura je sa postamentom visoka oko 10 metara, težine oko pet tona, a radove u vrednosti oko sedam miliona dinara finansirali su grad i kompanija Fijat u Kragujevcu.

U obrazloženju zahteva da se ukloni simbol Fijata se navodi da je odluka o njegovoj izgradnji bila nelogična jer je kompanija “tek došla u Srbiju pod privilegovanim okolnostima”.

Generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već deset dana. Međutim, poslodavac nije počeo da pregovara o zahtevima radnika, iako je po zakonu o štrajku, dužan da pregovara sa radnicima.

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija juče su odlučili da se štrajk nastavi i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača, uprkos apelima premijerke Ane Brnabić da se štrajk prekine i sedne za pregovarački sto.

Podsetimo, radnici FCA Srbija traže povećanje bruto osnovica sa 38.000 na 50.000, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za prošlu godinu i nadoknade za prevoz, te promenu organizacije proizvodnje kako bi se eliminisala sve učestalija praksa da radnik, pored svojih, istovremeno završava i proizvodne operacije kolega koji su duže odsutni iz fabrike.

Koliko je novca država uložila u Fijat

Podsetimo, država godinama odbija da objavi kolika su ulaganja u FIAT. Delovi ugovora koji su predstavnici države Srbije potpisali s Fijatom i dalje su tajna uz objašnjenje predstavnika vlasti da „druga strana“, odnosno italijanski partner, ne dozvoljava objavljivanje detalja. Međutim, dosta podataka može se videti u finansijskom izveštaju ove kompanije. Novinari redakcije Insajder  tako su utvrdili  da je  javno objavljeni Ugovor dopunjen i izmenjen u decembru 2009, a da država u skladu sa njim i podsticajnim planom daje Fiatu različite subvencije I oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

Fiat Srbija je odlukom drzave 2009.godine oslobođen poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobađanje od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana…

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here