Home POLITIKA Simić: Srpska lista spremna da razgovara s Haradinajem i učestvuje u vlasti

Simić: Srpska lista spremna da razgovara s Haradinajem i učestvuje u vlasti

SHARE

 

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da je Srpska spremna da čuje ko ima iskrenu želju da snažno podrži srpsku zajednicu u kosovskom parlamentu i omogući joj da normalno funckioniše i u skladu sa tim da učestvuje u kosovskoj vlasti.

Simić je za radio Slobodna Evropa rekao da Srpska lista očekuje da se što pre konstituiše Skupština, i da formira poslanički klub i uzme sve što joj pripada u skupštinskim odborima.

“Spremni smo da učestvujemo u političkim konsultacijama s predstavnicima albanskih stranaka kako bismo sagledali njihove stvarne pozicije, sada kada je među njima utihnuo žar predizborne borbe”, kaže Simić.

Srpska lista učestvovaće u svim političkim konsultacijama, bez obzira da li su kandididati za premijera Ramuš Haradinaj, ili Aljbin Kurti ili Isa Mustafa.

loading...

“Ukoliko budemo videli da postoji konstruktivnost, postoji fleksibilnost, bićemo spremni da učestvujemo u vlasti”, rekao je on.

Simić je ocenio da je veoma je važno da se nastavi dijalog u Briselu, da se primeni dogovoreno – da se formira zajednica srpskih opština, koja je imperativ za srpski narod i njegov opstanak na Kosovu.

“Insistiraćemo na ključnim stvarima za opstanak srpskog naroda, ali i da se revidiraju neke stvari i neki zakonodavni procesi koji su bili aktuelni u prethodnom periodu, pre svega mislim na Zakon o Trepči, Zakon o strateškim investicijama i nadam se da ćemo i u skupštini, i u vladi konstruktivno sarađivati s budućim partnerima i verujem da možemo mnoge stvari da pomerimo s mrtve tačke”, naveo je Simić.

Simić je izrazio spremnost Srpske da razgovara sa svima, tako da očekuje da predsednik Kosova Hašim Tači u narednih nekoliko dana pozove predstavnike političkih stranaka koji su ušli u Skupštinu i koji su sada deo parlamenta, na konsultacije.

“Srpska zajednica ne može da bira, niti da utiče ko će biti mandatar, jer to određuje albanska većina i albanska zajednica na Kosovu. Spremni smo da učestvujemo u svim političkim konsultacijama, jer mi smo definisali naše političke pozicije i u toku predizborne kampanje i sigurno da ćemo se držati tih principa, kako bi omogućili da srpski narod na Kosovu bude u boljem položaju nego što je to bilo do sada”, rekao je on.

Srpska lista ima u Skupštini Kosova devet od deset garantovanih mesta za srpsku zajednicu.

Njoj prema Ustavu Kosova pripada jedno ministarstvo ako vlada bude imala do 11 ministarstva, odnosno dva ministarstva ako vlada ima više od 11 ministarstva.

Srpskoj listi pripada i mesto potpredsednika Skupštine Kosova.

Vlasti u Srbiji podržale su Srpsku listu i apelovale na Srbe da na izborima na Kosovu glasaju za njene kandidate.

Inače, Ramuš Haradinaj se nalazi na međunarodnoj poternici Srbije, koja ga optužuje za teške zločine na Kosovu počinjene za vreme rata 1999. godine.

Tokom kampanje Haradinaj je izjavljivao da bi, ukoliko pobedi na izborima, uslov za nastavak Briselskih pregovora bio da Beograd prizna Kosovo.

Izvofr: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here