Home DRUŠTVO Orbović: Fijat krši zakon i kolektivni ugovor

Orbović: Fijat krši zakon i kolektivni ugovor

SHARE

 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da je situacija u kragujevačkom “Fijatu” teška, da su radnici ljuti i revoltirani, a da ih niko od poslovodstva kompanije “nije udostojio razgovora”.

Kako je naveo, zakonska regulativa je takva da su obe strane dužne da uđu u pregovore, a da u kolektivnom ugovoru piše da je u roku od pet dana od početka štrajka “Fijat” dužan da uđe u pregovore.

“Očito da Fijat kriši zakon i ono što je potpisano”, istakao je Orbović navodeći da su radnici traže da se pregovori vode za vreme štrajka.

Orbović je za Radio televiziju Srbije rekao da je stav rukovodstva “Fijata” u Kragujevcu da oni ne pregovaraju sa štrajkačima dok su u štrajku.

loading...

Prema njegovm rečima, uslovi rada su veoma teški, plate niske, ljudi rade na nekoliko radnih mesta.

“To je nedopustivo. Država dotira Fijat velikim parama i sve plate koje se isplate su iz određenih dotacija”, rekao je Orbović.

On je naveo da Vlada Srbije u ovoj situaciji može da bude neko ko će da pokazuje dobru volju da pomogne jer je, kako je ocenio, ovo pitanje izmedju poslodavca i sindikata u firmi.

“Uloga vlade je da, uz poverenje prema državi, štrajkači prekinu štrajk jer je to sada pitanje višeg interesa”, dodao je on.

Premijerka Ana Brnabić apelovala je juče na radnike Fijata da prekinu sa štrajkom, i garantovala da će u roku od sat kad tu odluku donesu, sesti za pregovarački sto – zajedno s poslodavcima, resornim ministrima i njom, kako bi razgovarali o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine.

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija juče su prihvatili odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i “Nezavisnosti”, da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već deset dana. Istovremeno, Fijat gubi profit jer za vreme trajanja štrajka nije proizvedeno skoro 4.000 automobila. Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompanije je morala da prekine proizvodnju.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here