Home DRUŠTVO Sindikati Fijata: Bez prekida štrajka dok poslodavac ne da ponudu

Sindikati Fijata: Bez prekida štrajka dok poslodavac ne da ponudu

SHARE

 

Na skupštini Samostalnog sindikata i Sindikata Nezavisnost u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija odlučeno je da se štrajk u Fijatu nastavi sve dok poslodavac ne predstavi svoju ponudu na zahteve štrajkača.

O zaključcima oba sindikata radnici će biti obavešteni danas. Radnicima u prvoj smeni odluke sindikata će biti predstavljene u podne a radnicima druge smene u 17 časova.

Radnici FCA Srbija traže povećanje zarade sa 230 na 315 evra, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za ovu godinu i nadoknade za prevoz, te promenu organizacije proizvodnje kako bi se eliminisala sve učestalija praksa da radnik, pored svojih, istovremeno završava i proizvodne operacije kolega koji su duže odsutni iz fabrike.

Nakon što je u 2016. godini Fijat otpustio 882 zaposlena, teret proizvodnje je prebačen na preostale radnike, što je jedan od osnovnih problema koje ističu radnici u štrajku.

loading...

Sindikati su na skupštini podržali inicijativu premijerke Ane Brnabić da se pregovara o rešavanju zahteva, ali su istakli da nema prekida štrajka, dok poslodavac ne da ponudu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naložila je da se započne s pregovorima na najvišem nivou o problemima u fabrici Fijat u Kragujevcu i najavila da će uz njeno lično posredovanje, u njima učestvovati i menadžment te kompanije iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora

Kako je saopštila Vlada Srbije, premijerka je takvu odluku donela zbog “izuzetne važnosti koju fabrika Fijat ima za ekonomiju Srbije, grad Kragujevac, domaće kompanije koje su angažovane od strane Fijata i za zaposlene radnike i njihove porodice”. Iz kabineta premijerke Ane Brnabić za N1 juče je rečeno da ona očekuje da joj se štrajkači jave, da bi sve strane za istim stolom što pre počele pregovore.

Generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već deset dana. Međutim, poslodavac nije našao za shodno da počne da pregovara o zahtevima radnika, iako je po zakonu o štrajku, dužan da pregovara sa radnicima. Istovremeno Fijat gubi profit jer za vreme trajanja štrajka nije proizvedeno skoro 4.000 automobila. Fiat je jedan od najvećih izvooznika u Srbiji.

Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompanije je morala da prekine proizvodnju.

Koliko je novca država uložila u Fijat

Podsetimo, država godinama odbija da objavi kolika su ulaganja u FIAT. Delovi ugovora koji su predstavnici države Srbije potpisali s Fijatom i dalje su tajna uz objašnjenje predstavnika vlasti da „druga strana“, odnosno italijanski partner, ne dozvoljava objavljivanje detalja. Međutim, dosta podataka može se videti u finansijskom izveštaju ove kompanije. Novinari redakcije Insajder  tako su utvrdili  da je  javno objavljeni Ugovor dopunjen i izmenjen u decembru 2009, a da država u skladu sa njim i podsticajnim planom daje Fiatu različite subvencije I oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

Fiat Srbija je odlukom drzave 2009.godine oslobođen poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobađanje od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana…

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here