Home POLITIKA Šabić: Dobra reakcija MUP Srbije zbog F dijagnoze

Šabić: Dobra reakcija MUP Srbije zbog F dijagnoze

SHARE

 

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je primio izjašnjenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o aktivnostima u vezi sa obradom podataka o osobama sa “F” dijagnozom, bez valjanog pravnog osnova i da je ta reakcija dobra i ispravna.

Izjašnjenje MUP-a je stiglo posle upozorenja koje je Poverenik prošlog meseca, posle nadzora, uputio MUP-u.

Ranije je kikindska policije od tamošnje bolnice tražila dostavljanje podataka građana koji se leče na osnovu zdravstvene šifre “F”.

Poverenik ocenjuje kao dobru i ispravnu reakciju to što su, kako u izjašnjenju MUP-a stoji, “preduzete aktivnosti da se otklone uočene nepravilnosti kroz izradu obavezne instrukcije”.

loading...

Naglasio je i da je veoma važno da ta obavezna instrukcija bude pripremljena i da njena primena počne što pre.

Poverenik je upozorio da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova, tako i generalno, “nužna potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Srbije prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti i prema neshvatljivom kašnjenju u preduzimanju zakonodavnih aktivnosti potrebnih da se ona uredi na adekvatan način”, naveo je Šabić.

Poverenik podseća da je MUP, još 2014. počelo rad i izradio, uz dobru saradnju sa Poverenikom, Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka, da bi se donošenjem tog zakona otklonile sve teškoće u sprovođenju i izvršavanju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Do danas procedura usvajanja tog zakona nije sprovedena. Takođe, već godinama se čeka na donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here