Home DRUŠTVO Očekuje se 2.000 tehnoloških viškova

Očekuje se 2.000 tehnoloških viškova

SHARE

Ministar prosvete Mladen Šarčević o predstojećoj racionalizaciji u obrazovanju

Šarčević kaže da još nisu napravljeni kriterijumi kome će biti ponuđeno oko 1.200 otpremnina, ali veruje da će među zainteresovanima biti zaposleni u osnovnim i srednjim školama kojima je ostalo nekoliko godina do penzije. Kaže da otpremnine neće biti deljene zaposlenima sa 65 godina, jer su oni već ostvarili pravo na penziju. Na pitanje Danasa da li su prvi kandidati za optremnine oko 700 prosvetnih radnika sa Kosova, za koje se pominjalo da godinama unazad primaju po 8.000 dinara, a nisu zaposleni u obrazovnom sistemu, Šarčević je odgovorio da se to na njih ne odnosi, te da ih prema podacima Ministarstva ima mnogo manje – oko 360 i da se većina snašla.

Upitan da li će otpremnine biti stimulativne, ministar navodi da to ne zavisi od Ministarstva prosvete, da one sigurno neće biti nepovoljne, ali ni maksimalističke jer država nema para, već da će biti realne.

– Racionalizacija sistema mora da se radi. Kada detaljno analizirate šta se dešava vidite da imate mrtve duše, pozajmljenu decu, sve to služi da bi se formirala lažna slika i veći broj zaposlenih. Višak u prosveti se stvorio i zbog zabrane zapošljavanja. Danas imate 17.000 ljudi u prosveti koji su angažovani po ugovoru o privremeno, povremenim poslovima. Imate masu neselektivnog načina primanja u radni odnos. Ni sindikati nemaju presek šta je tu prisutno – rekao je Šarčević.

On navodi da će racionalizaciju u prosveti doneti i nova mreža škola koja treba da se uradi naredne godine, po uzoru na racionalizaciju mreže obrazovnih ustanova u Beogradu, a tome u prilog ide i predloženo rešenje u izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da svima sa 65 godina života sleduje penzija.

Kada je reč o visokom obrazovanju i najavama da će tu biti otpuštanja zbog Vladine odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, Šarčević kaže da je neracionalno veliki broj koji se tu javlja imaginaran, da je to zatečeno stanje zbog zabrane zapošljavanja, a da fakulteti nemaju toliki broj zaposlenih.

 

Konkurs za nauku 1. septembra

 

– Novi, privremeni, konkursni ciklus za naučno-istraživačke projekte počinje 1. septembra i on će pokušati da pomiri model institucionalnog finasiranja i onih naučnika koji ne mogu da idu samo kroz projekte. Tu pre svega govorim o društvenim naukama. Mislim da će sada biti mnogo manje nezadovoljnih, ali ne postoji model kojim će biti zadovoljni svi naučnici – rekao je Šarčević.

 

Izvor: Danas

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here