Home DRUŠTVO Novinarska mreža: Cilj napada na novinare je zastrašivanje

Novinarska mreža: Cilj napada na novinare je zastrašivanje

SHARE

 

Novinarska mreža najoštrije je danas osudila prošlonedeljnu provalu u stan novinarke Dragane Pećo u Beogradu, i pretnje smrću novinarima iz Banjaluke i Sarajeva, Draganu Bursaću i Eldinu Hadžoviću.

Novinarska mreža zahteva od nadležnih državnih organa da se oni koji napadaju novinare i prete im, “napokon suoče sa pravdom”.

“Strahujemo da će i ovi slučajevi, kao i brojni prethodni, ostati bez sudskog epiloga, i da će u kontekstu novih, možda i gorih, biti zaboravljeni, s obzirom da su napadi na novinare postali svakodnevica”, piše u saopštenju Novinaske mreže.

Mreža je ocenila da je očigledni cilj napada da novinari žive u konstantnom strahu, da troše ogromnu energiju i vreme baveći se sopstvenom bezbednošću i da budu onemogućeni da profesionalno obavljaju svoj posao.

loading...

“Nema slobodnog novinarstva tamo gde vladaju mržnja i strah”, upozorila je Novinarska mreža.

Mreža je pozvala predstavnike međunarodnih institucija koje deluju na prostoru bivše Jugoslavije da kažu “šta mogu i šta žele da učine kako bi se obezbedili najelementarniji uslovi za funkcionisanje demokratskog društva”.

Novinarsku mrežu čini oko stotinu novinara s područja bivše Jugoslavije, koji su se ujedinili u solidarnom odgovoru profesije na snižavanje nivoa medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu, i u odgovoru na drastičan porast ugrožavanja etičkih normi izveštavanja i eskalaciju govora mržnje u medijima.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here