Home DRUŠTVO Brnabić radnicima Fiata: Prekinite štrajk, sat nakon toga počinju pregovori

Brnabić radnicima Fiata: Prekinite štrajk, sat nakon toga počinju pregovori

SHARE

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto. Ona je poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Brnabić je poručila radnicima da im kao predsednica Vlade Srbije garantuje da će se u roku od sat vremena od kad donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva FIAT-a, prenosi B92

“Da razgovaramo kao tri odgovorne strane – poslodavac, vlada kao manjinski partner i štrajkači odbor, da razgovaramo o tome šta ćemo raditi u naredne tri godine”, rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je naznačila da Srbija, radnici Fijata, ni sama kompanija i kooperanti Fijata više nemaju ni minut vremena da gubljenje.

loading...

“Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svaki dan gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni munut za gubljenje”, istakla je Brnabić.

Premijerka: FIAT ne pregovara dok je štrajk u toku

Ana Brnabić je naznačila da je kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi, te dodala da su uprkos tim ugovorima, radnici u štrajku, a to, kako je istakla, znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje.

“Nama će sutra biti jako teško da dovedemo bilo kog novog investitora kada nema sigurnosti da će radnici kolektivni ugovor, koji se ispregovara i potpiše sa sindikatima, poštovati, već da će svaki ugovor moći da se prekine štrajkom zato što se traže bolji uslovi”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku.

Brnabić je dodala da je važno da se kolektivni ugovor koji traje do decembra ispoštuje, a da se već večeras ili sutra ujutru sedne za sto, kako bi se ispregovarao kolektivni ugovor za naredne tri godine.

“U četvrtak prošle nedelje sam na svoju inicijativu započela razgovore sa štrajkačkim odborom radnika Fijata. Od tada sam na jedan ili drugi način u kontaktu sa njima, razgovaram sa njima kao i sa predsednikom Sindikata Ljubisavom Orbovićem”, dodala je Brnabić.

Podsetimo, proizvodni radnici prve smene u fabrici “Fijat Krajsler automobili” Srbija podržali su odluku oba sindikata – Samostalnog i Nezavisnost da ne prekidaju štrajk, sve dok poslodavac ne predstavi svoju ponudu koja je odgovor na zahteve štrajkača.

Generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već deset dana. Međutim, poslodavac nije počeo da pregovara o zahtevima radnika, iako je po zakonu o štrajku, dužan da pregovara. Istovremeno, Fijat gubi profit jer za vreme trajanja štrajka nije proizvedeno skoro 4.000 automobila. Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompanije je morala da prekine proizvodnju.

Radnici FCA Srbija traže povećanje bruto osnovica sa 38.000 na 50.000, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za prošlu godinu i nadoknade za prevoz, te promenu organizacije proizvodnje kako bi se eliminisala sve učestalija praksa da radnik, pored svojih, istovremeno završava i proizvodne operacije kolega koji su duže odsutni iz fabrike.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here