Home DRUŠTVO Novi bubreg čeka oko 700 pacijenata u Srbiji

Novi bubreg čeka oko 700 pacijenata u Srbiji

SHARE

Srbija na dobrom putu da postane član Eurotransplanta

Srbija je od početka godine imala 24 donora

Srbija je na dobrom putu da uskoro postane jedina zemlja van Evropske unije koja je članica Eurotransplanta (ET), kažu za Danas u Ministarstvu zdravlja.

Eurotransplant pruža usluge centrima za transplantaciju, laboratorijama i donorskim bolnicama u osam država, u kojima živi oko 140 miliona ljudi. U Ministarstvu ističu da je punopravno članstvo u Eurotransplantu izuzetno značajno za pacijente kojima je hitno potrebna transplantacija organa, jer se tada prvi organ koji se pojavi u bilo kojoj zemlji članici šalje tom pacijentu, naravno u slučaju podudarnosti.

– Početkom ove godine, prepoznajući sve učinjeno u poslednje tri godine u oblasti donorstva i transplantacije organa u našoj zemlji, Bord Eurotransplanta je jednoglasno odobrio Srbiji privremeno članstvo na godinu dana. Zvaničnom potpisivanju ovog članstva prethodi period monitoringa i procene aktivnosti koje država sprovodi na unapređenju oblasti donorstva i transplantacija. To je standardana procedura pridruživanja u ovu prestižnu međunarodnu organizaciju. U toku je monitoring, koji je na poslednjem sastanku Eurotransplanta, kada je reč o Srbiji, ocenjen kao veoma uspešan i data je puna podrška svim aktivnostima koje su s naše strane dosad preuzete, tako da je Srbija na dobrom putu da uskoro postane jedina zemlja van EU koja je članica ET – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, napominjući da je to zahtevan i kompleksan proces, koji se obavlja u etapama, uz striktan monitoring i stalne analize od strane Borda ET.

Kao potvrdu ozbiljnog i posvećenog rada Ministarstva zdravlja u cilju usaglašavanja svih elemenata sistema za transplantaciju i dostizanja visokih standarda Eurotransplanta, nadležni ističu da je značajno povećan broja donora i transplantacija organa (od januara do maja 2017. u odnosu na isti period lane), kao i da su preduzete sve neophodne organizacione mere.

Srbija je od početka godine imala 24 donora. Transplantirano je 40 bubrega, 14 jetri i četiri srca. Trenutno na transplantaciju bubrega čeka oko 700 pacijenata, jetre oko 30 pacijenata, koliko njih čeka i novo srce.

loading...

– Kada uporedimo sa podacima za prethodnu, 2016. godinu, u kojoj je za 12 meseci bilo ukupno 14 donora, a transplantirano 22 bubrega, osam jetri i šest srca, očigledan je pozitivan trend. Inače, nijedna zemlja na svetu nema dovoljno organa za transplantaciju i nažalost u svim zemljama postoje liste čekanja. Za uspešan program transplantacije organa potrebno kontinuirano raditi na podizanju svesti o značaju donacije i transplantacije organa – poručuju iz  Ministarstvu zdravlja.

Kao posebno važno navode da je urađen nacrt novog zakona koji je potpuno usaglašen sa najnovijim direktivama EU o bezbednosti i kvalitetu organa za transplantaciju i prekograničnoj razmeni organa. Usvajanje novog zakona očekuje se do kraja godine, kako je i planirano u programu rada Vlade Srbije.

U Ministarstvu podsećaju da Srbija sada ima dve EFI akreditovane laboratorije za tipizaciju tkiva i organa (u Beogradu i Novom Sadu), koje rade u skladu sa pravilima Eurotransplanta i napominju da su sa tim usklađena i sva ostala testiranja.

 

Kampanja koja nikad ne prestaje

 

Eurotransplant postoji od 1967 godine. Osam zemalja članica Eurotransplanta je region u kome živi oko 140 miliona ljudi i njihovo mišljenje je da je to najbolji način za rešavanje problema pacijenata koji čekaju transplantaciju. Zato je podizanje svesti o značaju doniranja izuzetno važno na globalnom nivou. I zemlje koje imaju najveći broj donora stalno u javnosti ističu značaj donacije i transplantacije. To je praktično kampanja koja nikada ne prestaje, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

 

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here