Home DRUŠTVO Udruženja: Zastrašivanje novinarke KRIK-a?

Udruženja: Zastrašivanje novinarke KRIK-a?

SHARE

Novinarska i medijska udruženja duboko su zabrinuta zbog obijanja i upada u stan novinarke istraživačkog portala KRIK Dragane Pećo, i zahtevaju da policija i tužilaštvo hitno rasvetle sve okolnosti slučaja i predstave ih javnosti.

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istra?ivačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja ove novinarke.?

Ovo je samo poslednji u nizu slilnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, poČev od napada na novinare tokom predsedniČke inauguracije u Beogradu i vrĐanja i pretnji novinarima u niŠkom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić.


Uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj, osim novinarskih i medijskih udruženja, učestvuju i visoki predstavnici Tužilastva i MUP, i posebnom mehanizmu za hitne reakcije institucija u ovakvim slučajevima, po?inioci su i dalje neka?njeni, a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija demokratski poredak u Srbiji, ocenjuje se u saopštenju.

loading...

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here