Home DRUŠTVO Pokret slobodnih građana i LSV traže da se pronađu odgovorni za obijanje...

Pokret slobodnih građana i LSV traže da se pronađu odgovorni za obijanje stana novinarke KRIK-a

SHARE

 

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i Liga socijaldemokrata Vojvodine u svojim saopštenjima zatražila je od državnih organa hitno rasvetljavanje upada u stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo.

„Ovo tumačimo kao pokušaj zastrašivanja novinarke i tog portala koji je otkrio i predstavio javnosti veliki broj afera Vučićevog režima. Zahtevamo da se, osim ovog slučaja, odmah rasvetle i ostali napadi na novinare, koji u proteklom periodu postaju zastrašujuća konstanta“, navodi ovaj pokret.

U saopštenju se dodaje i da ukoliko slučaj upada u stan ostane nerasvetljen, kao što su ostale mnogobrojne pretnje smrću koje novinari dobijaju ne samo od anonimnih nego i od ljudi koji ne skrivaju identitet; ako bez sankcija ostanu napadači na novinare na mitingu Srpske napredne stranke; ako ostanu nekažnjeni oni koji su, uz pretnje, prekidali projekcije filmova; ako ostanu neotkriveni oni koji su tajno snimali novinare i pratili ih – biće više nego jasno da upravo oni koji treba da gone počinioce stoje iza svih ovih nedela.

„Upad u stan jedan je korak dalje, a sa velikom zebnjom pitamo se šta može da bude sledeći potez – da li će neko ostati bez glave? Da li to treba da se dogodi da mi kao društvo, ali i međunarodna zajednica shvatimo šta se ovde dešava i kuda idemo?“ zaključuje Pokret.

LSV: Nadležni moraju da pronađu odgovorne za obijanje stana novinarke Dragane Pećo

loading...

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas obijanje i premetačinu stana novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragane Pećo i pozvala nadležne da u potpunosti pristupe primeni Sporazuma o bezbednosti novinara koji su pre šest meseci potpisali novinarska udruženja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo.

“Napadi na novinare u Srbiji su veoma česta pojava, ali se čini da državni organi nisu revnosni u otkrivanju i kažnjavanju počinilaca. Vlasti u Srbiji moraju da shvate da je sloboda medija i novinara osnov svakog demokratskog društva, te da je napad na novinare napad na slobodu izražavanja”, naveo je LSV u saopštenju.

Ta stranka je podsetila da je od početka ove godine, prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, zabeleženo 47 napada na novinare.

Podsetimo, novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK Dragani Pećo juče je obijen i ispreturan stan. Iz njega ništa nije ukradeno, a slučaj je prijavljen policiji.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here