Home DRUŠTVO Za građane Srbije od 1. avgusta skuplja pretplata na Skajp

Za građane Srbije od 1. avgusta skuplja pretplata na Skajp

SHARE

 

Skajp je obavestio korisnike u Srbiji da će i cena poziva van tog servisa, za one koji preko skajpa plaćaju pozive ka mobilnim telefonima, biti uvećana, ali nije precizirano za koliko.

Zbog promene poreske politike u Srbiji, Skajp je obavestio korisnike da će povećati cenu pretplate za 20 procenata za žitelje Srbije od 1. avgusta.

Ovo poskupljenje se odnosi na korisnike koji su imali pretplatu na Skajp. Pretplatnici su već obavešteni da će od 1. avgusta umesto 22,60 evra plaćati četiri i po evra više. Dakle, cena je uvećana za PDV koji se do sada nije plaćao za ove usluge.

Naime, odlukom Ministarstva finansija od kraja prošle godine koja je stupila na snagu 1. aprila, digitalne usluge i servisi čiji su prodavci pravna lica van Srbije su dodatno opterećeni sa 20 procenata PDV-a za korisnike u Srbiji.

loading...

Startit: Sada su strane kompanije izjednačene  sa srpskim

Zoja Kukić iz Centra za Inovacije Startit za Insajder kaže da odluku o plaćanju PDV-a na digitalne usluge i servise ne treba posmatrati kao nešto loše kada je reč o o domaćim IT firmama.

„Domaće IT fompanije ili pojedinci koji se bave ovim poslom, već plaćaju porez u našoj zemlji. Ovim potezom su strane kompanije koje posluju u Srbiji izjednačene i naše firme su postale konkurentnije“, rekla je Kukić.

Naime, domaće IT firme koje svoje proizvode prodaju u Srbiji već plaćaju PDV, dok su proizvodi i usluge inostranih firmi građani Srbije kupovali onlajn bez poreza. Povećanjem cena svojih usluga strane kompanije biće izjednačene sa domaćim u „tržišnoj utakmici“ jer će podjednako plaćati dažbine, pojasnila je Kukić.

Međutim, u Srbiji je još nedovoljno razvijeno tržište kada su u pitanju servisi i online usluge koje se plaćaju, a dodatno opterećenje proizvoda PDV-om može destimulisati potrošnju.

„Kod nas korisnici još nisu navikli da plaćaju online proizvode i ovo tržište je još u povoju. Moguće je da je ova mera doneta prerano, jer ako za korisnika u Americi povećanje cene usluge od nekoliko evra ne predstavlja stavku u budžetu, za korisnika u Srbiji je to ipak izdatak. Tako da ova mera može da uspori rast potrošnje i sticanje navika da se online proizvodi plaćaju“, rekla je ona.

Kukić je dodala da će i drugi inostrani prodavci online servisa i usluga verovatno podići cenu u Srbiji, poput Google Play-a.

Prema njenim rečima, postoji i drugačiji model, koji je primenio Netflix a koji je cenu PDV-a preuzeo na sebe kako ne bi menjao cenu svojih usluga u Srbiji.

Nova mera plaćanja PDV na online usluge i servise je zapravo usklađivanje sa zakonodavstvom EU, gde se primenjuje već više od dve godine.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here