Home DRUŠTVO Opština nema para da spreči nelegalnu gradnju

Opština nema para da spreči nelegalnu gradnju

SHARE

Stanovnici Kladovske ulice fotografisani, praćeni i dobijali pretnje sa anonimnih brojeva

Stanovnici Kladovske ulice na Zvezdari već neko vreme se bore sa problemom nelegalne gradnje

Građani su podnosili brojne prijave i pisali peticije, a građevinski inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove Javne uprave Zvezdara je u novembru 2016. doneo rešenje u kojem se investitoru “Tourbillon group” doo, nalaže obustavljanje radova i rušenje bespravno podignutog objekta. Ipak, nelegalna zgrada je i dalje na svom mestu jer opština, kako kažu čelnici Zvezdare, trenutno nema novca za rušenje.

– Mi se borimo za poštovanje zakona, prvenstveno od strane službenika Ministarstva građevine i svih službi nadležnih za rešavanje problema kriminalne gradnje – ističe za Danas Miloš Perić, jedan od stanara Kladovske ulice, dodajući da je podneto više od 50 prijava opštinskoj građevinskoj inspekciji protiv nelegalne gradnje.

Prema građevinskoj dozvoli, kako su nam objasnili građani, u Kladovskoj ulici stambeni objekti mogu imati najviše jedan sprat i potkrovlje, a dodatni problem ove ulice predstavlja parkiranje.

– Građevinski inspektor nam je u prostorijama opštinske inspekcije naglasio da će nesavesni investitor nastaviti gradnju i da će rasprodati stanove pre nego što država preduzme išta da spreči ovaj kriminal koji se odvija pred našim očima – naglašava Perić, dodajući da nelegalna zgrada već ima prizemlje i četiri sprata, što ne predstavlja samo problem stanovnika Kladovske ulice, već i u dvema paralelnim ulicama ispod nje. “Dodatni problem predstavlja to što se nalazimo na kliznom području, a šipovi, za ovolikog monstruma od zgrade, nisu zabodeni”, objašnjava Perić.

loading...

Građani su u međuvremenu dobili obaveštenje od predsednika Opštine Zvezdara i ljudi iz vlasti da će se postupiti po nalogu o rušenju, ali da se za to trenutno nema para, pošto se čeka da Grad odobri novac za izvršenje. U opštini su nam potvrdili da je bilo prijava u vezi nelegalne gradnje u Kladovskoj ulici, ali odgovor od gradonačelnika i Odeljenja za inspekcijske poslove opštine nismo uspeli da dobijemo. U međuvremenu, stanovnici Kladovske ulice su nam javili da je investitoru odbijen zahtev za legalizaciju objekta i da na to rešenje investitor ima pravo žalbe.

U programu uklanjanja objekata u drugom kvartalu 2017, koji se nalazi na sajtu opštine Zvezdara, na spisku su samo dva objekta od kojih ni jedan nije zgrada u Kladovskoj ulici.

– Obratili smo se predsedniku opštine i gradskoj građevinskoj inspekciji gde smo predali i prijave protiv opštinske građevinske inspekcije. Na žalost, osim razumevanja i tapšanja po ramenu, nikakvu konkretnu pomoć ili informaciju nismo dobili.

Po mom dubokom uverenju, ovde je pitanje da li će država Srbija preduzeti mere da se kriminal spreči ili ćemo svi biti svedoci da je zakon mrtvo slovo na papiru, a da nam sudbinu kroje razni kriminalci koji se bogate tako što država ne čini ništa da spreči kršenje sopstvenih zakona – kaže Perić.

Prema rečima stanovnika Kladovske, pojedine njihove komšije su počele da dobijaju pretnje sa anonimnih telefonskih brojeva.

– Policija je obaveštena o tome i podnete su prijave protiv N.N. lica. Takođe, kad god bi neko od komšija iz okolnih ulica dolazio da slika zgradu, osoba koja je odgovorna za radnike, bi ih pratila nazad do kuća i fotografisala njihovu decu i kuće. Umesto industrijske struje, koju bi plaćali, oni koriste agregat, jer niko od komšija ne želi da im da struju, a agregat pored toga što pravi ogromnu buku nije dozvoljen – zaključuje Perić.

 

 Ko je investitor

 

Investitor projekta, “Tourbillon group” doo upisan je u registar Agencije za privredne register gde se stoji da je sa počeo radom u februaru 2013. U opisu delatnosti društva sa ograničenom odgovornošću stoje hoteli i sličan smeštaj, međutim nema podataka o bilo kakvim ranijim projektima. Ovo društvo ima samo jednog zaposlenog i nikakav kontakt telefon, sajt ili mejl adresu.

 

Takođe, u rešenju opštinskog građevinskog inspektora, u koje je novinar Danasa imao uvid, stoji da je investitor, pored “Tourbillon group” i Hornung Snežana, dok su nam stanari rekli da je ona zapravo vlasnica zemljišta na kojem se nalazi nelegalna građevina.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here