Home DRUŠTVO Očuvanje nezavisnosti sudstva

Očuvanje nezavisnosti sudstva

SHARE

Nezavisnost sudija je od suštinskog značaja za zaštitu i očuvanje prava građana i njihove ravnopravnosti pred zakonom, ocenio je danas šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrea Oricio na konferenciji “Iskustva strukovnih udruženja sudija u očuvanju nezavisnosti sudstva”.

Oricio je rekao da nezavisnost sudija znači da ne smeju da budu pod neprimerenim uticajem bilo koje druge grane vlasti i parcijalnih interesa.

Sistem vladavine prava mora da bude uspostavljen i u okviru pravosuđa, kako bi se balans između odgovornosti i nezavisnosti očuvao na najbolji način, izjavio je Oricio.

On je rekao da je jedna od ključnih karakteristika pravnih sistema nezavisnost sudija i dodao da je to ključni izazov u mnogim reformskim procesima pravosuđa.

Oricio je ocenio da je uloga sudija ključna u očuvanju sudijske nezavisnosti.

Prema rečima Oracija, OEBS se zalaže za implementaciju jasnih pravila vezanih za zapošljavanje, imenovanje i napredovanje u službi sudija bez uticaja bilo koje druge grane vlasti na pravosuđe.

“Ustavne odredbe treba da doprinesu očuvanju nezavisnosti sudstva, time što će parlament biti isključen iz izbora sudija”, izjavio je Oracio na konferenciji koju su organizovali OEBS i Društvo sudija Srbije.

loading...

Otpravnik poslova Ambasade Francuske Filip Ser ocenila je da je nezavisno sudstvo “čuvar pravne države”.

Ser je čestitao Srbiji što su otvoreni pregovori o pregovaračkom Poglavlju 23 sa Evrospkom unijom, koje će igrati značajnu ulogu u očuvanju nezavisnosti sudstva.


U Ustavu Srbije se navodi da je sudstvo nezavisno, rekao je Ser, ali je dodao da postoje politički uticaji u oblasti sudstva, što je moglo da se vidi prilikom donošenja nekih presuda.

“Neophodno je da se izvrši ustavna i sudska reforma, kako bi mogao da se obustavi upliv političke u sudsku vlast”, izjavio je Ser.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da za nezavisnost sudstva nije dovoljna samo nezavisnost sudija.

“Te nezavisnosti neće biti ukoliko organ zadužen za pokretanje točkova pravde nije nezavisan. Nezavisnost sudija i sudova neće ništa vredeti ukoliko predmeti koji su važni i visoko politički profilisani ne dođu pred sud”, rekao je Ilić.

On je kao izazove koji stoje pred sudijama i tužiocima naveo promenu Ustava Srbije i nove zakone.

Predsednik Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da je to udruženje sudija “kontrolor i korektor nedemokratskih ponašanja državnih institucija”.

Reizbor sudija i tužilaca je sproveden 2009. godine. Sudije i tužioci su uspeli da se izbore da se poništi naopak proces, ali odgovorni nisu sankcionisani, rekla je Dragana Boljević.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here