Home POLITIKA Blokirani svi računi AMG

Blokirani svi računi AMG

SHARE

Adrija Medija Grupa (AMG) saopštava da su danas, “bez ijednog pravno valjanog razloga”, blokirani svi računi ove kompanije.

U saopštenju AMG precizira da je “režim Aleksandra Vučića, nakon 25 dana neprekidnih napada i pritisaka preko poreske inspekcije, brutalnim napadom i zloupotrebom ovlašćenja izvršne vlasti blokirao sve račune AMG”.

“Kriminalnom zloupotrebom Poreske uprave Republike Srbije”, ukazuje AMG, “vlast Aleksandra Vučića preti da će najvećoj medijskoj kući na zapadnom Balkanu konfiskovati kompletnu imovinu i na taj način preuzeti rukovođenje kompanijom”.

“Pravni i finansijski timovi AMG ostali su zatečeni sa kakvom je brutalnošću, bez ijednog pravnog valjanog razloga, povučen ovakav potez”, objašnjava u saopštenju AMG.

Prema stavu AMG, “Vučićeva vlast prekršila je sve postojeće zakone Republike Srbije”.

“Prvi put Poreska uprava donosi rešenje o blokiranju računa bez ikakvog obrazloženja, bez navedenog iznosa duga za koji se računi blokiraju, kao i bez vremenskog ograničenja”, napominje AMG.

loading...

Kompanija je, kako se navodi, “jednostavno onemogućena da raspolaže svojim novcem i izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, štampariji i radnicima”.

“To dodatno utiče na ugled kompanije, narušavajući njen kredibilitet, koji je do sada bio besprekoran, upravo i prema zaposlenima, dobavljačima, štamparijama i ostalim saradnicima”, konstatuje AMG.

Prema oceni MAG, “iza kriminalnog poreskog napada” na ovu kompaniju “krije se, pre svega, namera vlasti da se na svaki način uguši štampano izdanje Kurira, koje ni, nakon svih pretnji, ne odustaje od kritičkih tekstova o Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima”.

“Ovim kriminalnim odlukama Poreske uprave prethodile su lične pretnje vlasniku AMG Aleksandru Rodiću, uredništvu i zaposlenima u kompaniji”, dodaje se u saopštenju AMG.

“Očigledno je da je Aleksandar Vučić rešio da uguši najveći štampani slobodni dnevnik u Srbiji”, smatra AMG i upozorava da bi time bila dovedena u pitanje egzistencija više od 800 zaposlenih koji rade u ovoj kompaniji, od čijih plata živi i 3.500 članova njihovih porodica.


Prema saopštenju, “sada je sasvim sigurno da Vučić i njegovi saradnici postupaju po nekom samo njima znanom leks specijalisu, namenjenom samo AMG i dnevnom listu Kurir”.

U saopštenju se podseća da je pre odluke Poreske uprave o blokadi računa, ovoj kompaniji blokirano i korišćenje 16 miliona dinara, s obrazloženjem da AMG “možda neće biti solventna”, u slučaju da će morati da izmiri bilo kakve obaveze prema državi.

Na kraju saopštenja AMG ističe da je AMG u proteklih pet godina isplatila više od 1,6 milijardi dinara Republici Srbiji na ime poreskih obaveza.

UNS traži od Poreske uprave da se oglasi

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je u petak uveče od Poreske uprave Srbije da detaljno informiše javnost o predmetu koji vodi protiv izdavača lista Kurir, Adria Media Grupe, i razlozima zbog kojih je blokirala račune te medijske kompanije.

U saopštenju se navodi da UNS raspolaže samo javno dostupnim podatkom sa sajta Narodne banke Srbije gde piše da je Adria Media Grupa d.o.o. Beograd “dužnik koji ne može da raspolaže sredstvima na računima kod banaka” i da od 7. jula ove godine važi zabrana prenosa.

U rešenju Poreske uprave čiji je deo objavljen na sajtu Kurira, navodi se da je određena privremena mera obezbeđenja naplate poreza “pošto postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnom njegovu naplatu”, navodi se u saopštenju.

Udruženje podseća da postoje problemi velikih poreskih dugovanja i u drugim medijskim kompanijama i da list Kurir i njegov izdavač Adria Media Grupa nisu jedini poreski dužnici.

Tim pre, UNS traži da se Poreska uprava hitno obrati javnosti i objasni svoje postupke u odnosu na ovu medijsku kompaniju, navodi se u saopštenju.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here