Home POLITIKA Komlenski: Stigao samo jedan predlog za kandidata za zaštitnika građana

Komlenski: Stigao samo jedan predlog za kandidata za zaštitnika građana

SHARE

 

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja Đorđe Komlenski izjavio je da je tom odboru stigao samo predlog Srpske radikalne stranke za kandidata za zaštitnika građana, ali da očekuje da stignu i predlozi ostalih poslaničkih grupa.

Komlenski je podsetio da je rok za izbor zaštitnika gradjana 4. avgust i naveo da očekuje da se “u čitav proces uđe u julu”.

Procedura za izbor zaštitnika počela je šest meseci pre isteka mandata prethodnog ombudsmana. Predsednica parlamenta Maja Gojković je početkom februara obavestila poslaničke grupe da treba da dostave predloge za izbor zaštitinika građana.

Komlenski je rekao da je moguće da će Pokret socijalista kojem on pripada imati zajedničkog kandidata sa koalicionom partnerom Srpskom naprednom strankom, kao i da je nekoliko kandidata u opticaju.

loading...

Kandidat za zaštitnika građana treba da bude diplomirani pravnik, da ima najmanje 10 godina iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana, da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i da ima zapaženo iskustvo u zaštiti prava gradjana.

Obudsman kao nezavisan organ štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, organa nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Srbije, kao i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.

Zaštitnik nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine Srbije, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava.

Prema Zakonu, zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih poslanika.

Mandat zaštitnika traje pet godina i ista osoba može najviše dva puta uzastopno da bude birana na tu funkciju.

Za zaštitinika građana dva puta je biran Saša Janković. Prvi put na tu funkciju izabran je 2007. godine, a drugi put 4. avgusta 2012.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here