Home DRUŠTVO EU i SAD grade humanitarni centar u Srbiji?

EU i SAD grade humanitarni centar u Srbiji?

SHARE

DANAS SAZNAJE: Aerodrom Ponikve i MUP konkurisali u EU za projekat izgradnje centra za vanredne situacije

*Centar za vanredne situacije na Aerodromu Ponikve trebalo bi da bude pandan rusko-srpskom centru u Nišu, tumače sagovornici našeg lista iz diplomatskih izvora

Evropska unija planira da uloži novac u izgradnju humanitarnog centra na Aerodromu Ponikve kod Užica, saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

Kako su nam rekli naši sagovornici, projekat je još u fazi razmatranja, a uključene su i Sjedinjene Američke Države preko ambasade te države u Beogradu. Humanitarni centar bi trebalo da bude pandan rusko-srpskom centru u Nišu, tumače sagovornici našeg lista.

– Mi smo prošle godine konkurisali kod Delegacije Evropske unije u Srbiji za izgradnju centra za vanredne situacije, koji bi trebalo da pokriva zapadnu Srbiju, istočnu Bosnu i sever Crne Gore – potvrđuje za Danas Saša Savić, direktor Aerodroma Ponikve.

Prema njegovim rečima, taj projekat je ušao u razmatranje, ali potvrda o realizaciji još nije stigla.
– Projekat nije odobren krajem prošle godine, ali je prošao kod Delegacije EU u Srbiji. Imali smo posetu predstavnika iz ambasade SAD u Beogradu, koji su rekli da im je ideja zanimljiva. Čekamo i od njih odgovor – kaže direktor Aerodroma Ponikve za Danas.

Na pitanje da li je državni vrh Srbije uključen u namere i realizaciju projekta, Saša Savić kaže da je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upoznat sa projektom.
– Mi smo zajedno sa Sektorom za vanredne situacije i podneli Delegaciji EU taj projekat. Bili smo partneri – ističe sagovornik našeg lista.

Aleksandar Vučić je tokom izborne kampanje 2016. godine obećao da će Aerodrom Ponikve kod Užica uskoro biti osposobljen za civilni saobraćaj. U javnosti se i tada i mnogo ranije moglo čuti da bi aerodrom bio motor razvoja zapadne Srbije, čime bi se približili potencijalnim investitorima i turistima iz Evrope i sveta.
loading...

“Mislim da će u potpunosti biti spreman za saobraćaj – mogli smo mi sada da ga otvaramo, kao što su neki drugi otvarali Lađevce, pa i dalje ne rade – ali Aerodrom Ponikve ćemo krajem avgusta da otvorimo za saobraćaj”, poručio je Vučić u aprilu 2016. godine.

Mediji i javnost u Srbiji, u poslednjih sedam godina, od kada je pokrenuta priča o osposobljavanju i stavljanju u pogon Aerodroma Ponikve, iščekuju konačnu realizaciju. Od 2010. godine, kada je ova vazdušna luka predata na korišćenje gradu Užicu, razminiran je i očišćen aerodromski pojas od 120 hektara, saniran deo piste, a prošle godine izgrađena i aerodromska zgrada. Ipak, otvaranje Ponikava, ne samo za sportske i poslovne, već i za komercijalne letove, nije se dogodilo.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here